Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle kärnkraftscentrum

Folkpartiets riksdagsledamot i Gävleborg, Hans Backman, Hofors, diskuterar i sitt senaste nyhetsbrev möjligheterna att bygga upp ett kärnkraftskluster i Gästrikland och då med Gävle som centralort. Backman menar att alliansens energiöverenskommelse, som öppnat för nybyggnation av kärnkraftverk, sätter ny fart på hela kärnkraftsdebatten. I söndags gick ju dessutom den rödgröna oppositionen ut med en intern energiöverenskommelse som överger linjen om snabb avveckling av kärnkraften.

I stora drag är alltså regering och opposition överens om att kärnkraften inte ska skrotas. Tänk att det skulle ta decennier innan de sista bastionerna i kampen mot den nödvändiga kärnkraften skulle falla!

Så Hasse Backman är precis rätt ute när han slår fast att kärnkraften är en framtidsbransch och att vi nu måste se till att Gävle och Gästrikland hoppar på tåget. Gästrikarna vet vad riklig tillgång till pålitlig, billig energi betyder för industrin, särskilt då processindustrin. Gästrikland är ju ett industrilandskap och motståndet mot kärnkraft har inte varit och är inte särskilt stort här. Ett kärnkraftskluster passar således bra.

Gävle med sin närhet till Forsmark har unika möjligheter att bli en del av den framtida kärnkraftsmarknaden, skriver Backman och pekar bland annat på utbildning som syftar till att utbilda ingenjörer för kärnkraftsindustrins behov borde inrättas vid högskolan I Gävle.

Detta är inte längre lösa drömmar eftersom det politiska läget så snabbt förändrats i Sverige och eftersom det runt om i världen pågår en omfattande teknikutveckling vad gäller kärnkraftsreaktorer och kärnbränslen. Många länder bygger också nya kärnkraftverk.

Vi är inne i ett nytt läge. Det gäller att inse det och att agera snabbt.

Relativt snart kommer stora pensionsavgångar att ske vid kärnkraftsverken och ny personal måste rekryteras. En högskolutbildning här skulle alltså kunna locka såväl människor som företag till länet. ”Jag ser en utbildning av etta slag som ett första steg till att utveckla norra Uppland och Gästrikland till ett Nordeuropeiskt kärnkraftskluster”, skriver Backman.

Det finns många komponenter i energimixen men kärnkraften står för 42 procent och den kan inte reduceras utan allvarliga konsekvenser – och så blir det uppenbarligen inte heller efter såväl alliansens och oppositionens deklarationer. Däremot bör vi kunna se fram mot ökad energianvändning. Bygger vi ut kärnkraften bör Gästrikland hålla sig i framkant.

Vill Backman nå framgång med sitt vältajmade inlägg bör han nog själv – och Folkpartiet – dra upp saken så att den inte stannar vid ett bara en idé.

GD 26 MARS 2009