Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle kommun har ingen plan mot extremism

Flera svenska kommuner arbetar förebyggande mot religiös extremism.

Men inte Gävle:

– Hur skulle man göra det annat än genom att samla information, frågar sig Arne Andersson, säkerhetschef.

Bombmannen bodde under längre perioder i England. Men han gick i skolan i Tranås. Betygen var goda, bland annat i kemi och biologi.

Vem kunde ha trott att de förste ”al-Qaida”-terroristen i Sverige skulle komma från en liten, oförarglig ort som Tranås – okänd i allt utom sitt namn och som få svenskar skulle klara av att pricka in på kartan?

Längre bort från de segregerade förorterna i de tre storstäderna, med dess sjudande vrede mot polisen och ett samhälle som erbjuder dem ett liv på utsidan av det svenska samhället går knappt att komma.

Konsekvensen blir att nästa terrorist, om det kommer en sådan, kan ha sin hemvist var som helst. Gävle kan vara hans hemstad, lika gärna som Stockholm, Göteborg, Malmö eller – Tranås.

I går påpekade Lars Nicander, chef för Centrum för Assymetriska Hot- och Terrorism Studier, att svenska kommuner saknar en nationell handlingsplan mot våldsbejakande, religiös extremism att falla tillbaka på.

Trots att det är i kommunerna chansen finns att nå dem som är på väg att vända sig bort från det svenska samhället.

Vissa kommuner försöker ändå. I Botkyrka driver man en aktiv dialog med samfunden. I Örebro finns också ett interreligiöst råd. (Polisen i Örebro var för övrigt det första distriktet i landet att anställa en religionsvetare på avdelningen för underrätelsetjänst).

I Gävle undersökte Säpo för några år sedan vad som sas i en predikan i en moské i Gävle (inte samma som i artikeln intill). Minst fyra personer förhördes om de uppmanats att skänka pengar till Ansar al-Islam, en organisation på EU:s terrorlista.

Den utpekade imamen avvisade alla anklagelser och ingen åtalades. Men utredningen visade att Säpo inte var främmande för tanken att terrorism kan ha anhängare överallt, även här.

Men Gävle kommun saknar enligt vad GD kunde belägga i går ett program mot religiös extremism, liknande det som finns i Örebro.

– Det är ju en förebyggande fråga, en polisiär fråga för Säpo. Hur skulle man kunna förebygga annat än genom att samla information? frågar sig Arne Andersson, säkerhetschef i kommunen.

Fakhroddin Fani, länge partipolitiskt engagerad i kommunfullmäktiga i Gävle, känner igen att det fanns en diskussion kring frågan för några år sedan.

– Men jag tror att det rann ut i sanden.