Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle kommun polisanmäld

Roland Qvist polisanmälde Gävle kommun för tjänstefel. Några dagar efter mammans död omrubricerade polisen anmälan till vållande till annans död.

Läs mer: Tre besök om dagen – ändå låg hon utmärglad i sin nedkissade säng

Sonen anmälde kommunen för tjänstefel eftersom han anser att hemtjänsten vanvårdade Helena Qvist genom att ha underlåtit att utföra arbetsuppgifterna när det gäller omvårdnaden om henne.

I samband med att hon dog den 8 september gjordes en tilläggsanmälan. Några dagar senare skrev polisen av anmälan om tjänstefel och omrubricerade ärendet till vållande till annans död. Det innebar att Helena Qvists kropp skickades till Rättsmedicin i Uppsala för obduktion.

- Det är brukligt när det handlar om misstankar om fel i vården, säger Anders Hellberg, förundersökningsledare vid polisen i Gävle.

Han tar del av kommunens egen internutredning och utredningen från Inspektionen för vård och omsorg som också undersöker om det finns brister i vården av Helena Qvist.

Enligt det första utlåtandet från Rättsmedicin finns det inga hinder för att begrava Helena Qvist även om dödsorsaken ännu inte har fastställts.

- Nu väntar jag in det slutgiltiga protokollet. Det kan ta upp till åtta veckor, säger Anders Hellberg.

Läs mer: Hemtjänsten självkritisk: Tio olika anställda besökte Helena Qvist – ingen slog larm