Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle kommun riskerar att få straffavgift

Gävle kommun riskerar att få böta minst 65 000 kronor på grund av att en kvinna som beviljats rätt till kontaktperson inte fått detta.

Den 40-åriga kvinnan fick i november 2004 rätt till en kontaktperson som ska utses av omvårdnadsförvaltningen på Gävle kommun. Hon fick också en kontaktperson i samband med att detta beslut fattades. Men när den senaste kontaktpersonen slutade i juni förra året lyckades inte kommunen hitta någon ny kontaktperson.
Enligt en skrivelse från omvårdnadsnämnden beror detta bland annat på att det varit svårt att hitta en lämplig kontaktperson till kvinnan.
Enligt omvårdnadsnämnden har kvinnan också uttryckt tveksamhet till om hon vill ha en kontaktperson.
Men länsstyrelsen nöjer sig inte med detta svar utan har gått till länsrätten och kräver att kommunen ska betala en straffavgift för att man inte lyckats förse kvinnan med den kontaktperson hon har rätt till.
I en skrivelse från länsstyrelsen till kommunen framgår det att straffavgiften föreslås bli totalt 5 000 kronor per månad för varje månad som kvinnan saknar kontaktperson trots att hon har rätt till det.
Det innebär att kommunen får betala minst 65 000 kronor i straffavgift.
Senast den 30 juli ska kommunen svara länsrätten och meddela hur man ställer sig till kravet på straffavgift.