Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle kommun vill köpa ufo-hus till Gavlehov

Får Gavlehov ett ufo?

Gävle kommun är spekulanter på det rymdskeppsliknande Futuro-huset som är tänkt att ingå i konstnären Apolonija Šušteršičs projekt.

– Det vore fantastiskt om idén går att genomföra, säger Eva Asp som är tillförordnad chef på Konstcentrum.

Konstnären Apolonija Šušteršič driver ett projekt vid Gavlehov som har en budget på 2,7 miljoner kronor.

Idén är att förena stadsdelarna Sätra och Stigslund i Gävles nya idrottsområde. Och denna mötesplats vill hon ska finnas i det tefatsliknande Futuro-hus som Fortifikationsverket nu ska auktionera ut.

Konstcentrums chef Eva Asp har varit ner till Norrköping för att inspektera Futuro-huset. Hon kan inte gå in på var slutnotan bedöms landa, men tidigare Futuro-hus har sålts för mellan 250 000 och två miljoner kronor enligt uppgifter i Arbetarbladet. Lägsta bud är 50 000 kronor och till det kommer kostnader för upprustning och transport.

Är det realistiskt att Futuro-huset hamnar vid Gavlehov?

– Vi vet inte om det är realistiskt. Men så jobbar inte en konstnär. Hon vill göra detta och vår uppgift är att se hur långt vi kan sträcka oss för att förverkliga visionen.

Futuro-husen är en produkt av rymderans optimism som kom av sig. Husen skapades först av designern Matti Suuronen med intentionen att användas som sommarstugor. Bara ett fåtal av husen av glasfiberplast tillverkades och huset som Gävle kommun nu är spekulant på har använts som mättorn av Försvarsmakten på Norans skjutfält väster om Tönnebro. Bara ett 60-tal hus finns bevarade i världen.

– Rent visionärt passar huset in i de tankar om framtiden som finns i projektet, säger Eva Asp.

Hon välkomnar privata intressenter att kontakta Konstcentrum om intresse finns att bidra till att föra Futuro-huset till Gävle.

Apolonija Šušteršičs konstprojekt har förlängts på grund av den turbulens som har varit på Konstcentrum med chefsbyte. I nuläget finns det inget datum satt för när konstverket kan invigas.

Auktionen beräknas pågå till 10 oktober. På måndag anordnar Apolonija Šušteršičs och Konstcentrum en livesändning på Silvanum där auktionen kan följas och konstnären berättar mer om tankarna kring projektet.

Läs mer: Stort konstprojekt i Gavlehov