Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle moské vill inte kopplas samman med stiftelsen

På Gävle moské känner inte talespersonen Rague Ali Youssouf till uppgifterna om den qatariska stiftelsen.
– Jag vet att det kommit pengar från utlandet men sen kan jag inte gå in djupare på det för jag har inte den informationen.

Den lokala organisationen Gävle Islamiska Center har inget att göra med stiftelsen Al Rashideen Moskén i Gästrikland. Det säger deras talesperson Rague Ali Youssouf.

– Det är vi som driver aktiviteterna i moskén, inte stiftelsen. Stiftelsen äger byggnaden och har hyreslägenheter med hyresgäster. Vi hyr in oss hos dem, säger han.

LÄS ÄVEN: Terroristfinansiär kopplas till grundandet av Gävle moské

Rague Ali Youssouf vill inte säga om Abo Raad fortfarande sitter kvar i stiftelsens styrelse.

– Abo Raad är moskéns imam och ansvarig för den religiösa delen. De frågorna får du ta med stiftelsen. Jag svarar på frågor om Gävle Islamiska Center.

Vem ska jag prata med då?

– Jag har inte kontakt med stiftelsen.

Har du tips om hur man kommer i kontakt med någon i stiftelsen Al Rashideen Moskén i Gästrikland?

– Du har ju uppgifter så det är bara att gräva djupare så kommer du säkert hitta några kontaktuppgifter.

Har du några tankar kring att en av grundarna av den qatariska stiftelsen som köpt Gävle moskés lokal räknas av FN, EU och USA som en stor finansiär av terrorism?

– Det är inga uppgifter jag känner till och det är viktigt att du inte nämner Gävle moskén för den är det inte stiftelsen som driver. Det är Gävle Islamiska Center och vi har inte fått pengar av personen du pratar om.

USA beskriver den qatariska stiftelsen som världens mest inflytelserika salafistkontrollerade hjälporganisation. Imamen Abo Raad är utbildad av två salafistideologer i Saudiarabien. Dessutom finns det bilder på när personer skriver prov om den salafistiska grundaren Muhammad ibn Abd al-Wahhab i moskéns lokaler. Ändå vill ni inte säga att det är den salafistiska grenen av islam som ni står för?

– Återigen så har du felaktiga uppgifter. Vi har aldrig haft prov om salafism. Provet handlade om grundläggande information om islam. Inte om personen som du pratar om.

På bilden ser man unga män skriva ett prov. Bredvid bilden står texten "Nu har SUDC sitt första prov i årsutbildningen i boken XX. En samling av Mohammad Ibn abd-alwahhaab..."

– Återigen, det är felaktiga uppgifter. De skrev om den grundläggande informationen om islam och retoriska metoder när man är ute på stan.

De har skrivit fel bok alltså om det som provet gick ut på?

– Det som du läser upp var inte vad som gjordes här. Inte på den boken du pratar om.

Vet du vilken bok det var?

– Det behöver jag inte gå in djupare på.

I samband med att Gävleborgs landshövding Per Bill var på besök i Gävle moské i onsdags efterfrågade Gefle Dagblad en intervju med imamen Abo Raad.

Enligt Rague Ali Youssouf har inte Abo Raad tid för en intervju inom närmsta tid.

Gefle Dagblad har inte fått göra en intervju med Abo Raad på nio år.