Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle mot Årsunda – en av de hetaste duellerna i rally-SM: "Han är svår att slå"

67 ekipage tävlar i helgens SM-rally i Gävle.
En av de hetaste duellerna blir mellan två lokala hopp – Gävles Andreas Sjölander och Årsundas Tobias Söderqvist.
– "Tobbe" blir svår att slå, men självklart ska vi göra vårt bästa, säger Sjölander inför fredagens startsträcka på Gävletravet.

Klassen Trimmat tvåhjulsdrivet har en självskriven förhandsfavorit, regerande svenska mästaren Tobias Söderqvist med brorsan Joakim som co-driver. Ifjol sopade Årsundakillarna banan med motståndarna och säkrade guldet redan innan den sista deltävlingen i Uppsala.

Kanske får man det tuffare i år. I SM-sprinten i söndags imponerade Gävles Andreas Sjölander/Sofie Lundmark stort och knep ett silver – mitt framför näsan på Söderqvistarna.

LÄS MER: TV+Text – häng med när vi testar publiksträckan på Gävletravet

Andreas Sjölander om tog JSM-guld 2007 samt 2008 – och det sistnämnda året även guld i ”stora” SM, klassen Otrimmat tvåhjulsdrivet.

2009 fortsatte ”Sjölla” tävla i fyrhjulsdrivna klassen i en Mitsubishi, dock utan nämnvärda framgångar.

– Nej, det mesta strulade faktiskt och jag tappade gnistan så pass mycket att hjälmen hamnade på hyllan efter säsongen!

Fyra sporadiska inhopp under följande år slutade samtliga på samma sätt:

– Jag kom inte i mål en enda gång, minns Andreas.

Det stora lyftet tillbaka in i rallysporten kom hand i hand med kärleken. Andreas och Piteåtjejen Sofie Lundmark fann varandra och det dröjde inte länge förrän paret smidde planer på en seriöst menad comeback…

LÄS MER: Därför körs rally-SM i Gävle: "Sandviken vill inte stötta oss"

– Ja, helt klart blev det en nytändning. När fick möjlighet att ratta en ny Citroen DS3 R3 Max så bestämde vi oss för en helhjärtad SM-satsning 2016, fortsätter Andreas berätta.

Tre tävlingar i höstas följdes tre veckor in på det nya året med Skutskärsratten, där Sjölander/Lundmark vann tvåhjulsdrivna klassen. Den gångna helgen avgjordes sprint-SM i Piteå. Tävlingen resulterade i ett silver!

– Ja, året har börjat riktigt bra. Hoppas nu på en fortsättning, fortsätter Andreas.

Förhoppningar i Rally Bilmetro?

– En plats bland de fem främsta. Och så klart skulle en pallplats sitta riktigt bra!

Av de 15 ekipagen i Trimmat tvåhjulsdrivet finns ytterligare två hemmaåkare, med siktena högt ställda. Daniel Edman, hemmahörande i Ockelbo, är den ena, Oskar Sundell – numera Hedesunda-bo – den andra, båda i vassa Volvobilar.

Trimmat fyrhjulsdrivet omfattar 19 tävlande. Per-Gunnar Andersson, Årjäng, Jerker Axelsson, Trollhättan (regerande mästare) samt Eddie Hörbing, Laxå, är tre av de vassaste i gänget, liksom 18-faldige svenska mästaren Mats Jonsson, Forshaga.

Martin Berglund gäller som det stora hemmahoppet. Segrar i Skutskärsratten samt Härjedalsbrickan i Sveg i lördags vittnar om god form. Har Gävleföraren en bra dag så kan han mycket väl slå sig in bland de tre främsta. Räkna heller inte bort Hoforsveteranen Per-Arne Ljung.

LÄS OCKSÅ: Sjölander före Söderqvist i rallysprinten på SM

Intressant start i 4wd-klassen gör också Kenth Östlund, Hedesunda, liksom Martin Berglund rattande Mitsubishi R5.

I junior-SM återfinns fyra hugade spekulanter: Johannes Joons och Mattias Engvall, båda Skutskär, Eddie Lundqvist, Sandviken samt Petter Palmqvist, Gävle.

■■ Vill du ha fler sportnyheter direkt i din telefon – ladda hem våra nya appar.

Ladda ned appen här för Iphone (GD)

Ladda ned appen här för Google Play, Android (GD)

Här kan du ladda ner appen till Iphone (AB)

Här kan du ladda ner appen till Android (AB)