Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle överklagar inte Furuviksdomen

Gävle kommun kommer inte att överklaga domen om Furuviksparkens gamla miljonskuld.
Skulden är alltså återuppstånden – men exakt vad det innebär är oklart.

Förvaltningsrättens dom gav de tre oppositionspolitikerna Lars Beckman, M, Niclas Bornegrim, M, och Marina Alfredsson-Bror, C, rätt. Det var olagligt att skriva av Furuviksparkens gamla skuld på 6,5 miljoner kronor till kommunen när Parks & Resorts köpte parken förra året.

Kommunstyrelsen enades i går om att inte överklaga domen.

Förvaltningsrätten hade även synpunkter på att ärendet inte kungjorts i tid när det var uppe i kommunfullmäktige. Ledamöterna fick inte tillräckligt med tid att sätta sig in i ärendet.

– På den punkten kan vi inte få rätt om vi överklagar, och då är det ingen idé att överklaga alls. Om vi inte kan få rätt rakt igenom går det inte att få en överprövning av domen, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S.

Helén Åleskog, chefsjurist på kommunledningskontoret, har tidigare sagt att en konsekvens av domen kan bli att kommunen tvingas stå för hälften av de investeringar som Parks & Resorts gjort i parken.

När skulden skrevs av ska Parks & Resorts i gengäld ha lovat att kommunen framöver skulle slippa investera i parken, trots att kommunen fortfarande äger 50 procent av fastigheterna genom bolaget Furuvik Fastighets AB.

– Förmodligen måste vi nu stå för investeringar. Men vi får fundera på hur domen ska verkställas, säger Carina Blank.