Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle - på barnens vis

GÄVLE"Upptäck Gävle med barnen" är kommunens senaste slogan. På måndagen gick startskottet i Stadsträdgården för kampanjen som ska marknadsföra lämpliga barnaktiviteter i Gästrikekommunerna och Älvkarleby. Som ett första led har kommunen inventerat lekplatser, barnvänliga bad, föreningsliv och liknande.

Resultatet presenteras i en lättöverskådlig tipsbok under parollen "Barnens Gävle" och den ska finnas tillgänglig på platser som bibliotek, öppna förskolor och turistbyrån i Gävle.
- Det här är ett sätt att visa att vi prioriterar barn och ungdom, säger Marie-Louise Andersen, informatör på kultur-och fritidsförvaltningen vid Gävle kommun.
Det är hon som idégivare till projektet och ansvarig för sammanställningen av häftet.
Förutom att presentera vad som finns att göra i Gävle med omnejd för barn är även tanken att lyfta fram gratisaktiviteter som exempelvis sagostunder på biblioteket eller att meta i ån vid fiskestugan. Broschyren med matnyttiga tips vänder sig till såväl föräldrar sompersonal inom förskolan och skolan.
På plats vid lekplatserna i Stadsträdgården fanns också Ann Hedbom, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, samt Mats Öström, kultur- och fritidschef i Gävle. Han passade på att dela ut tipsböcker till föräldrarna i parken. En av föräldrarna var Lotta Möller, Bomhus, som efter en snabb koll i häftet kunde konstatera att det var många av tipsen som var bekanta och självklara för henne.
- Samtidigt tror jag absolut att en sådan här sak behövs. Det är många föräldrar som sitter hemma med barnen och inte vet vad de ska hitta på, säger hon.
Mats Öström säger att förhoppningen är att "Barnens Gävle" ska bli ett begrepp och för att uppnå det ska både flaggor och affischer sättas upp på stan för att plantera varumärket hos invånarna.
- Det finns mycket mer att göra för barn i Gävle än vad man kan tro och genom den här satsningen är vår ambition är att presentera stan ur ett barnperspektiv, säger Mats Öström.
För att utveckla konceptet hoppas också de tre initiativtagarna att folk kommer att höra av sig med ytterligare förslag på platser och aktiviteter som är värda att uppmärksammas. Förslag som skulle kunna användas i ett ny upplaga av tipsboken.
- Ett annat skäl till att vi hoppas på att få respons från allmänheten är att vi kan få reda på vad folk saknar i kommunen. Dessutom blir det ett sätt att kolla att vi är på rätt väg, säger Ann Hedbom.

Elizabeth Forsmark