Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle prisar hjältar på egen galakväll

I januari haglar det nästan galor, det är grammisar, det är P3-guld, Guldbagge, Manifest och allt vad de heter. På lördagskvällen hölls i Konserthusets fina lokaler den femte Local heroesgalan. En gala som vill hylla och belysa länets fina kulturliv, ett bra initiativ av Arbetarbladet, Bilda och Studiefrämjandet.

Annons

Local Heroes 2014 Som vanligt var det mingel och lite galaglamkänsla med interntv intervjuer och de mest kända blev fotograferade innan klockan slog 21 då Slim Vic sparkade igång allt med ett mashupvideo kollage som mixade Bowie med Clockwork Orange med Reggae och Fat Boy Slim och fick uppmärksamheten tills Rickard Olsson började hålla låda precis som han gjort de senaste fem åren.

Han hälsade alla välkomna även om det var ibland svårt att höra honom i det stora sorlet så fattade nog alla galan var igång när Sandviken Big Band började spela.

Så var det dags för kvällens första pris. Årets Nykomling som delades ut av Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström och gick till Amanda Warren.

Årets Upplevelse var årets andra pris och gick i knivskarp konkurrens till Lyriska sällskapets uppsättning av Cabaret i Gasklockan. En kategori som fler var värd att vinna i.

Stans största (?) band niomanna starka Brooklyn Soul Stew lät oss förstå varför de var nominerade i kategorin Årets band när de bjöd på två låtar på Tamburinscenen. Bara sekunder efter de hade slutat blev det Årets låtnominerade Luftslott från Maraccasscenen. Tempot var svindlande högt och tidschemat hölls exemplariskt under hela kvällen. Kvällens kanske populäraste vinnare var nog Årets arrangör som blev Gefle Hårdrocksklubb. Trots att jag knappast är en hårdsrockare så tycker jag nog priset till dem var givet.

Årets konsert såg jag, den skedde på CC-puben i våras, ett 30 års jubilerande Utrikes Affärer höll en minneskonsert för den bortgångne tidigare gitarristen/låtskrivaren Per Forsgren.

Lite otacksamt tycker jag det var för Resmiranda som med hjälp av dragspel och ståbas försökte överröste den högljudda publiken med I natt jag drömde. Hon får trösta sig med att vinna årets videopris för sin fina stopmotion film till Hjärtat mitt

Komikern Anna Siekas försökte vara lite rolig med publiken när hon skulle presentera Årets låt, det gick sådär, bättre gick det för No Coda som vann priset för den indierockiga Numbers.

Den förre festivalgeneralen och initiativtagerskan Lisa Pehrsdotter fick äran att dela ut priset till årets album, en kategori där alla fyra lätt hade kunnat vinna, att det blev Isobel & November har jag inget emot, bandet bjöd oss lite senare på ett smakprov på en av deras minst publikvänliga låtar.

Frida Scar piggade upp publiken ordentligt och det var en frisk fläkt i det höga tempot.

Toffe AKA Christoffer Gustafsson levererade soulpop som doftade både Oscar Linnros och Kent.

Slim Vic blev årets producent för alla sina roliga upptåg/happenings.

Radio Gävleborgs chef Kerstin Carlsson sitter också med i Juryn och fick därför den stora äran att dela ut pris till Årets band, som blev de före detta Sandvikskillarna i Yast, ett band som tyvärr inte är så kända häromkring men det kan bero på att de numer bor i Malmö.

Juke Beats bjöd på stentuff hip-hop medan minglet blev intensivare.

Som sista prisutdelare kom jurymedlemmen och Aftonbladets kulturredaktör Martin Aagård, han gav priset för årets soloartist till Frida Scar.

Summa summarum så var det som vanligt en imponerande bredd och klass på alla akter. Visst en del vinnare hade lika gärna kunnat vara någon annan men det är en petitess,

Detta är precis vad det lokala musiklivet behöver, möjligen lite fler ställen att spela på också förstås.

Peter Alzén

Annons