Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle prisar jazzmusiker

Gävle kommuns kulturpris går i år till jazzmusikern Kurt Järnberg. Han var chockad men glad när han fick beskedet vid lunchtid igår.

Kurt Järnberg är född i Sikvik utanför Gävle och bodde många år i staden innan han gav sig ut på det turnerande livet som jazzmusiker. Han turnerade bland annat i USA med Quincy Jones. Under 1970-talet hade han ett eget storband tillsammans med hustrun Ruth.

I juryns motivering står det att han får priset för sitt ”livslånga engagemang för jazzmusiken”. Juryn skriver också att ”hans pionjärarbete har haft avgörande betydelse för bildandet av storband, körer och musikskolor och fått generationer av unga musiker att vidareutvecklas inom musikens område”.

Kurt Järnberg var glad men överraskad när han fick beskedet av juryn.

– Jag trodde inte på det först eftersom Gävle har varit en stad som har varit ganska så avvisande mot mig, säger Kurt Järnberg som numera bor i Rimsbo i Hälsingland.

Men nu fick han alltså äntligen upprättelse i sin hemstad. Trots priset passade Kurt Järnberg ändå på att kritisera Gävle under presskonferensen i går.

– Det har varit lite konstig stämning i Gävle, väldigt mycket Jante. Det kommer fram många duktiga unga killar och tjejer inom jazzen som vill fram. Men de blir stoppade, säger Kurt Järnberg som menar att både Bollnäs och Hudiksvall är bättre jazzstäder än Gävle.

Han berättade också många historier från turnélivet, som inte var någon dans på rosor. När han anlände till USA fick han börja med att arbeta som diskare i ett halvår för att få visum innan han kunde ge sig ut på turné. Ekonomin var kärv under många år men från och med 1980 får Kurt Järnberg konstnärslön från staten.

– Då blev jag så glad att jag inte sov på tre månader. Det var en sådan lycka att kunna försörja sig ordentligt, säger Kurt Järnberg.

Numera har han dragit ner på turnerandet men det blir fortfarande en och annan konsert. Men nu har han övergett jazzklubbarna och spelar helst i kyrkor.

– Det är en helt annan publik, de lyssnar verkligen och det är inte en massa snack och groggande, konstaterar Kurt Järnberg.

På nationaldagen ska Kurt Järnberg ta emot priset, som är på 25 000 kronor, vid en ceremoni under nationaldagsfirandet i Boulognern.