Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle riskerar straffavgift igen

Gävle kommun riskerar att få betala uppemot 60 000 kronor för att det tagit omvårdnadsförvaltningen ett helt år att ordna en kontaktperson till en man med Aspbergers syndrom.

Det är andra gången på två veckor som länsstyrelsen kräver att kommunen ska böta på grund av att det tar för lång tid att ordna fram kontaktpersoner.

Annons

Den 25-årige mannen ansökte i slutet av maj förra året om att få en kontaktperson. Han lider av Aspbergers syndrom och har svårt att på egen hand ta sig ut och delta i aktiviteter. Därför beslutade omvårdnadsförvaltningen att bevilja honom en kontaktperson under 20 timmar per månad.

Detta beslut fattades i början av juni förra året. Men inte förrän i början av juni i år, drygt ett år efter beslutet, fick mannen en kontaktperson.

Nu har länsstyrelsen vänt sig till länsrätten och krävt att kommunen ska dömas att betala en så kallad särskild avgift på grund av att mannen fått vänta för länge på den kontaktperson han haft rätt till. Länsstyrelsen anser att kommunen ska betala 56 833 kronor för det år mannen fått vänta på en kontaktperson.

Det är andra gången på två veckor som länsstyrelsen går till länsrätten och kräver att Gävle kommun ska straffas för att man tagit för lång tid på sig att utse en kontaktperson. För två veckor sedan krävde länsrätten att kommunen ska betala straffavgift för en 40-årig kvinna som även hon väntat i över ett år på att få en kontaktperson.

– Det är bara att konstatera att i de här fallen har vi misslyckats. I vissa fall kan det vara svårt att matcha rätt kontaktperson till den som har beviljats rätten att få det, säger Stig Norberg, områdeschef på omvårdnadsförvaltningen.

Han har i dagsläget inget svar på hur man ska bli bättre på att göra denna matchning.

– Vi är självkritiska och ska sätta oss ner och diskutera vad vi kan förbättra, säger Stig Norberg.