Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle saknar godkänd tomte

GÄVLE
Det finns inte en enda auktoriserad tomte i Gävle. Eller för den delen i Gästrikland.

- De upptäcker att vi är väldigt seriösa. Vi är inte mycket för masker utan vill bevara traditionerna. Då backar många, förklarar Lars Engstrand, sekreterare i styrelsen för Sveriges Tomtegille.
Hittills har föreningen auktoriserat 31 tomtar, som alltså får besöka tomtarnas riksårsmöte i Sala silvergruva i januari.
Kraven för att godkännas som tomte är höga. Den sökande ska vara känd för ett redbart civilt leverne. Man får inte förtära alkohol i tjänsten, röka offentligt eller svära. För inträde i tomtegillet krävs referenser.
Gillets mål är att upprätta tomtens anseende.
- Alla dessa överförfriskade medelsvenssons som snubblar omkring och delar paketen fel på julafton har dragit ned tomtens anseende, säger Arne Lundgren i Vittinge nära Heby i Västmanland, till UNT.
Arne Lundgren var tomte nummer 27 att godkännas och är även en av de auktoriserade tomtar som finns närmast Gävle. Godkända tomtar på nära håll finns dessutom i Norrtälje, Västerås, Stockholm och på Åland.
Men alltså inte i Gävle, vad det nu kan bero på.
- Ni har ju bocken, skrattar Lars Engstrand, själv från Bollebygd.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Fotnot. Vill du ansöka om tomtestatus? Besök http://home.swipnet.se/lajon/sveriges_tomtegille2/index.html.