Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle sämst i länet på äldrevård

GÄVLE
Gävle satsar minst i länet på äldre och funktionshindrade.
Men Mats Ågren, s, ger inga löften om lättnader i kravet på Omvårdnad att banta bort ytterligare 45 miljoner kronor till en budget i balans.

- Ingen av oss ser eller tror att vi kommer ner till ett plus-minus-noll-resultat, säger Vivi-Anne Sundqvist, s, ordförande i omvårdnadsnämnden.
Fler som behöver hjälp och ett ökat vårdbehov går inte att förena med besparingarna.
- I grunden kan det vara så att vi inte har korrekt ram.
Runt femtio miljoner kronor plus kompensation för löneökningar och den tredje sjukveckan behövs enligt Vivi-Anne Sundqvist.

Granskningar
Mats Ågren väntar på granskningar av Omvårdnads ekonomi som kommer i september innan han vill säga något om framtiden.
- Man kanske ändå måste ha förståelse för att det tar längre tid än en månad.
Omvårdnadsnämndens ledamöter fick på onsdagens möte en lägesrapport om ekonomin. Drygt 36 miljoner kronor av underskottet är personalkostnader som överstiger budgetprognosen.
- Vi har haft fler vikarier än ekonomin tillåter samtidigt som man ute i verksamheterna ser en brist på vikarier, säger Anita Svensson, chef för Omvårdnad, om situationen under sommaren.
Hon ser det inte som möjligt att på ett år få budgeten i balans. Därför lämnar hon i september sin chefspost för att, som GD berättade i går, leda ett centralt samverkansprojekt.

Inga sparbeslut
Några nya sparbeslut tog politikerna inte, de kommer på septembermötet. Däremot fick de se statistik som bland annat visar att Gävle satsar mindre pengar än riksgenomsnittet på äldre och funktionshindrade. Fler har hemtjänst och färre bor på äldreboenden jämfört med landet i övrigt. (Siffrorna är från 2001.)
Besparingarna syns i siffror. De senaste fem åren har det kommunen lägger på hemtjänsten per person sjunkit från drygt 99 000 kronor 1998 (drygt 102 000 kronor 1999) till 83 882 kronor i fjol.
Omvårdnad lade förra året drygt 365 000 kronor per plats i äldreboenden. Det är en minskning med drygt 20 000 kronor jämfört med året innan, men en ökning med lika mycket jämfört med 1998.

Mer att göra
- Vi har tagit ner kostnaderna i faktiska tal mellan 2001 och 2002, trots löneökningar och inflation, säger Anita Svensson om äldreomsorgen.
Kommunen har däremot lagt mer på insatser enligt LSS/LASS de senaste åren.
I jämförelse med några andra större städer, bland annat Linköping och Norrköping, finns ändå mer att göra för att få omsorgen både bättre och billigare konstaterar både Mats Ågren och Omvårdnad.
Men statistikrapporten konstaterar också att för klara det med nuvarande resurser måste hjälpen minska.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se