Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle sparkar Konstcentrum-chefen – Anna Livion Ingvarsson: "Jag är fortfarande i chock"

Chefen för Gävle Konstcentrum har fått sparken. Anna Livion Ingvarsson har förverkat sitt förtroende i rollen som chef, enligt arbetsgivaren Gävle kommun.
– Det var ett chockbesked, säger Anna Livion Ingvarsson.

Hon har inte satt sin fot på arbetsplatsen sedan händelsen för två veckor sedan.

– Jag känner stor sorg. Gävle Konstcentrum har varit ett fantastiskt ställe att vara på.

– Jag är fortfarande i chock. Och väldigt väldigt ledsen.

LÄS MER: Uppgifter: Därför sparkades Konstcentrum-chefen

Att Anna Livion Ingvarsson fråntagits chefskapet är hennes version. Hon berättar att hon kallades till ett möte som hon trodde var en vanlig avstämning. Istället fick hon beskedet av förvaltningschefen Kajsa Ravin att man fattat beslutet att erbjuda Anna Livion Ingvarsson en omplacering.

– Det kom som en total överraskning.

– Orsaken får stå för dem, säger Anna Livion Ingvarsson.

Men grunderna är ”osakliga” menar hon.

– Jag är felaktigt anklagad för allvarliga saker.

– Mitt mål har hela tiden varit att göra Konstcentrum till en angelägen plats för konst och samtal. Det har varit tufft men roligt. Jag har kanske inte fått med mig alla på den resan.

LÄS OCKSÅ: Krönika: Vad hände med 100 procents förtroende? Konstcentrums själ står på spel

Anna Livion Ingvarsson tillträdde som chef för Gävle Konstcentrum 2009. Under hennes ledning har man gjort utställningar som även uppmärksammats nationellt. Som de med filmaren Roy Andersson och konstnären Marie-Louise Ekman.

Men en verklig höjdpunkt var att arbeta med den lokala författaren Anna Jörgensdotter i förra sommarens utställning utifrån hennes roman ”Drömmen om Ester”, tycker Anna Livion Ingvarsson.

– Jag är otroligt glad för tiden som varit.

Gävle kommuns ledande kulturpolitiker Martina Kyngäs, KD, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, svarar så här när jag undrar varför Konstcentrumchefen ska sluta:

– Bra fråga. Men det är ett personalärende så jag får hänvisa till förvaltningschefen.

Inte heller förvaltningschefen Kajsa Ravin befinner sig dock på sin arbetsplats utan är sjukskriven sedan två veckor.

Istället svarar vikarierande förvaltningschefen Johan Öholm:

– I min värld är Anna Livion Ingvarsson ledig just nu, inget annat.

Varför?

– Därför att det pågår en process kring tjänsten.

Vad då för process?

– Jag har inga kommentarer.

Flera andra jag talar med bekräftar att Anna Livion Ingvarsson petats från sitt chefsuppdrag på Konstcentrum. Även om förhandlingarna som sagt inte är avslutade.

– Arbetsgivaren bestämmer, konstaterar hon. Jag skulle absolut kunna tänka mig att komma tillbaka. Jag har haft världens mest intressanta jobb. Jag är inte den sortens chef som vill göra allt själv utan är beroende av mina fantastiskt begåvade medarbetare.

Kanske handlar den här affären om samarbetssvårigheter på en liten arbetsplats.

Eller kanske vittnar den om att Gävles kulturpolitik blivit ett getingbo.

Men en förvaltning drabbad av nedskärningar, omställningar och eviga biblioteksutredningar. Med en politiskt oerfaren kulturnämndsordförande. Med en ny politisk ledning, en allians med schizofren inställning till kultur.

Och med Konstcentrum – en ständigt ifrågasatt kommunal institution. Inte minst som ansvarigt för den offentliga rondellkonsten när det stormar.

Samma Konstcentrum har i vår oväntat blivit borgerliga politikers kelgris. Alla vill sola sig i glansen av fristadsprojektet (som leds från Konstcentrum) när det till slut blivit verklighet. Ökar maktens intresse att styra konsthallens verksamhet? Det skulle man kunna fråga sig.

– Nu sitter jag hemma och blickar tillbaka, säger Anna Livion Ingvarsson.

– Om jag ska försöka se ett sammanhang så tänker jag att samtidskonstens institutioner är hårt ansatta över hela landet. Det finns en vilja i kulturpolitiken att kontrollera mera.