Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle städas hela veckan

I går inleddes skräpplockarveckan ”Rena Gävle”. Under en vecka ska 10 000 personer hjälpas åt att göra Gävle lite mindre skräpigt. Förra året fick skräpplockarna ihop sju ton skräp.

Enligt tekniska kontoret på Gävle kommun som arrangerar ”Rena Gävle” så har man sett en tydlig trend sedan skräpplockarveckan infördes för fyra år sedan.

– Det blir mindre och mindre skräp för varje år. Det är framför allt de stora soporna som cyklar och metallskrot som minskar, berättar Annette Lundgren, projektledare för ”Rena Gävle”.

Förra året mätte kommunen mängden skräp per kvadratmeter i vissa områden. Denna mätning ska göras om i år för att man ska kunna avgöra om Gävle blivit en renare stad.

I år har 10 000 personer anmält sig för att vara med och plocka skräp, det är nytt rekord. Den största delen, 7 900 personer, är förskolebarn, skolelever och lärare som avsatt några timmar för att plocka skräp runt skolan. Men det finns också en hel del privatpersoner i Gävle som anmält sig på eget initiativ.

En nyhet för i år är utmaningen ”Två skräp om dagen” där de kommunanställda uppmanas att plocka upp minst två skräp varje dag.

– Vi hoppas att det ska få effekten att fler och fler böjer sig ner och plockar upp skräp som man ser, vi vill att det ska bli mer okej att plocka skräp, säger Annette Lundgren.