Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle taxi vill övervaka passagerare

GÄVLE
Nu ska även Gävle taxi skaffa övervakningskameror i sina bilar.
Reglerna för övervakningen är strikta för att skydda den personliga integriteten.

Annons
- Man kan sitta och pussas i baksätet, det kommer inte att synas på några bilder, säger Sven-Åke Hiller, vd för Gävle taxi.
Allt fler taxibolag runt om i landet skaffar övervakningskameror för att öka säkerheten för chaufförerna.
I Gävle fick Stor och Liten tillstånd till övervakning i våras och har precis börjat installera kameror i sina bilar.
Gävle taxi siktar på att bli klara under hösten, tillståndsansökan ligger just nu hos länsstyrelsen.
Inom bolaget finns 46 bilar och bolaget kommer att köpa in kamerorna för att sedan hyra ut till de olika åkarna. Det finns inget tvång att ha övervakningskamera men Sven-Åke Hiller tror att samtliga kommer att vilja ha övervakade bilar.
Systemet fungerar så att kameran tar ett antal bilder när passageraren stiger in och stiger ur bilen. Bilderna får bara användas om någonting skulle hända som föranleder en polisanmälan. Dessutom tar kameran inga bilder under färdens gång. Efter 30 dagar förstörs bilderna.
Det kommer att synas tydligt vilka bilar som är övervakade. Förutom att kameran kommer att synas så kommer det att finnas anslag på bilarna om att de är övervakade. Tanken är att de ska fungera i preventivt syfte.
- Det ska inte vara någon hemlighet. Det är meningen att det ska synas, säger Sven-Åke Hiller.
KARIN BERGKVIST