Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle teater fyller 125

GÄVLENästa år fyller Gävle teater 125 år.Det vill Gävle Teaterförening fira rejält.

Bland annat pågår förhandlingar med Folkoperan i Stockholm om att gästspela med en Mozartopera under jubileumsdagen den 13 februari. Enligt planerna ska det då också bli ytterligare två föreställningar i anslutning till jubileet.
På så sätt vill teaterföreningen göra jubileumsåret till en oförglömlig upplevelse för gävleborna.
- Ja, det kommer att märkas precis hela året men speciellt festligt blir det förstås kring jubileumsdatumet, säger Ann-Katrine Östling, ordförande i Gävle Teaterförening.

1878 års priser
Biljetterna till operaföreställningarna vill man sälja till priser som påminner om de som fanns när teatern byggdes 1878.
Det betyder förstås att det blir mycket låga priser. De mynten finns väl inte ens kvar längre, säger Ann-Katrine Östling med ett skratt.
Därför hoppas teaterföreningen att bland annat kommunen skjuter till pengar till jubileumsfirandet.
Totalt ansöker man om 600 000 kronor från kommunen. Gävle Teaterförening vill efter föreställningen den 13 februari anordna en stor fest för omkring 120-200 inbjudna gäster, förhoppningsvis på teatern.

Minnesskrift
I anslutning till jubileet planeras även en utställning och en minnestidskrift kring Gävle teaters historia och att marknadsföra detta genom en specialdesignad affisch.
Det finns också tankar om att förbättra byggnadens ljussättning under jubileumsåret. På så sätt vill man med specialljus lyfta fram arkitektoniska detaljer i salongen.
Ann-Katrine Östling hoppas att man får tillräckligt med pengar för att kunna erbjuda gävleborna ett roligt program under hela jubileumsåret.
Hon ser Gävle teater som en i högsta grad aktiv teater, en gästspelsscen som jobbar med bredd och mångfald.
Gävle teater har därför ett helt annat uppdrag än Folkteatern som är en producerande teater.
- Jag tycker inte att det finns någon konkurrens eller motsättning mellan oss, säger hon.
MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se