Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle tvåa på skolans svarta lista

Gävle kommun har hamnat på andra plats på en ”svart lista” som Lärarnas Riksförbund har sammanställt. Listan tar upp kommuner där skolans kvalitet är i farozonen. Bara Luleå har sagt upp fler lärare än Gävle det här året, enligt listan.

Annons

– Hade vi räknat med förra året också, när 30 lärare sades upp, hade vi säkert hamnat i topp, säger Karin Ahlgren, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Gävle.

Listan finns med i förbundets rapport ”Nedskärningar i skolan”.

Rapporten tar ett helhetsgrepp på det som hänt i kommunerna under de första fyra månaderna 2009. Både uppsägningar, varsel, elevvård, klasstorlekar och specialundervisning har undersökts.

Underlaget utgörs av svar från förbundets egna kommunföreningar. 76 procent av dem har svarat.

Varför finns Gävle med på listan?

– Uppsägningarna är ju en anpassning till det minskade elevunderlaget, och just i Gävle har friskoleetableringen gått väldigt fort, säger Karin Ahlgren.

Men då är det väl naturligt att antalet lärare också minskar?

– Jo, men vi tycker att anpassningstakten har varit väldigt tuff. Man har tagit beslut om skolnedläggningar och varsel tre år i rad nu. Det ställer till mycket när elever och lärare ska förflyttas. Tusentals elever påverkas och kvaliteten på utbildningen blir sämre.

Var tror du Gävle hamnar på nästa års lista?

– Jag vet inte. Vi på förbundet hoppas verkligen att kommunen noga funderar över vad man ska prioritera nu när skatteunderlaget minskar drastiskt. Vi vet ju att skolan, äldreomsorgen och socialtjänsten kostar mycket pengar. Men vi tycker att skola och utbildning måste få stå högt i kurs.