Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle tvärbromsar för att spara

GÄVLE
Nästa vecka blir det stopp för nyanställningar inom kommunen - åtminstone blir det mycket svårare att anställa.

En tvärbromsning som väntas ge 60 miljoner kronor om man slipper anställa 200 personer under resten av året.
Dessutom blir det övertidsstopp och minskad mertid för de kommunala medarbetarna. Samtidigt ska sjukskrivningarna sjunka med en tiondel är det tänkt. Något som ska ge fyra miljoner kronor.
- Personalen står för 75 procent av den totala kostnadsmassan. Därför måste vi minska utgifterna där, förklarade kommunalrådet Mats Ågren, s, i fullmäktige i går kväll.
Då debatterades och klubbades det förslag till besparingar inom den kommunala verksamheten, som lagts fram av en tjänstemannagrupp ledd av ekonomichefen Ingemar Westin.
Det är fortfarande lite oklart hur mycket förslagen ska ge. För att komma åt det växande underskottet och komma i balans måste det till runt 110 miljoner kronor. Men då får man inte det överskott på 60 miljoner som Ingemar Westin ser som nödvändigt för framtida investeringar.
GD har berättat om sparplanerna vid ett flertal tillfällen. Förutom på personalen i stort så ska mest pengar hämtas in genom minskade budgetramar på en procent för alla nämnder utom omvårdnad och barn & ungdom. Det ska ge tolv miljoner kronor, något som troligen också leder till minskad personal.
Lokalkostnaderna ska minska med fem procent under året. Något man kan komma till rätta med genom att sälja ut lokaler eller sänka energikostnaderna. Dessutom ska man se över omvårdnadsnämndens kostnader, eftersom underskottet skenade iväg i fjol. Om det blir en delning av nämnden eller ej visar sig när man ska presentera en granskning i september.
Gårdagens debatt var mycket förutsägbar eftersom de olika partiernas åsikter ventilerats en hel del den senaste tiden. Eftersom s redan gått med på granskningen av omvårdnad så ledde inte heller omröstningarna till någon överraskning.
Vänsterpartiet fick inte igenom sitt omfattande program för att komma åt ohälsan och kunde inte stoppa de generella minskningarna på medel till nämnderna.
Moderaterna lyckades inte minska politikerlönerna. Försöken att undanta socialnämnden och kultur & fritid från den generella besparingen på en procent misslyckades. Likaså de borgerliga förslagen att lägga ut mer verksamhet på entreprenad och att sälja Gävle Energi och tusentals lägenheter inom Gavlegårdarnas bestånd.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se