Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 barn ska få plats på Smultronstället

/

Smultronstället blir Gävles största förskola.

I slutet av april ska gamla Pingeltorpsskolan ha 150 barn.

Annons

Gävle kommun klarar ännu inte av lagkravet att alla som vill ha en barnomsorgsplats ska få ett erbjudande inom fyra månader efter att de ställt sig i kö.

I mars var det 15 barn som stått i kö längre än fyra månader och i april ser det enligt produktionsstödschefen ut att handla om fem barn.

För att möta behovet kommer 370 nya förskoleplatser att öppnas under året. I januari öppnades Smultronstället i Sätra. Då var tanken 100 barn i den gamla grundskolan.

Men eftersom efterfrågan är så stor kommer ytterligare 50 platser att öppna där i slutet av april när lokalerna är klara. Utökningen innebär att Smultronstället blir Gävles största förskola. 30 personer ska vara anställda.

I flera valrörelser har Socialdemokraterna lovat att barngrupperna ska minskas. Både Folkpartiet och Kristdemokraterna har skrivit motioner om att införa ett tak på max 15 barn per avdelning. Skolverkets statistik från hösten 2010 visar att Gävle hade drygt 18 barn inskrivna per avdelning.

Barn & Ungdom har också fått extra pengar under flera år för att infria löftet. Senast i våras sköt politikerna till elva miljoner kronor.

– Men det räcker inte. Det blir bättre på vissa ställen, men helhetsintrycket är inte att det minskar, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Åsa Wiklund-Lång.

Krasst handlar det om att det inte finns tillräckligt med lokaler för att kunna sprida ut barnen på fler enheter. Samtidigt föds det fler barn och fler familjer flyttar till kommunen. Dessutom ökar efterfrågan på barnomsorg.

– I dag utnyttjar 90 procent av de som har rätt till det barnomsorg. Tidigare var det 88 procent, säger Johan Rasmussen.

4 910 barn i kommunen hade barnomsorgsplats den 1 februari i år, men enligt Åsa Wiklund-Lång är det inte så enkelt som att bara fördela alla barn i grupper om 15.

Flera förskolor använder inte indelning i avdelningar över huvud taget. I stället kan ett arbetslag ha ansvar för 40 barn.

– Men skolverket räknar i avdelningar och därför blir statistiken missvisande.

Löftet att minska barngrupperna står fast.

– Vissa grupper måste minskas medan andra fungerar bra. Frågan är vad som är kvalitet och vad som är en grupp, säger Åsa Wiklund-Lång.

Mer läsning

Annons