Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-åring rånades under pistolhot

GÄVLEEn 20-årig man blev i går rånad på 7 000 kronor. Gärningsmannen var utrustad med en pistol som han siktade mot rånoffrets hals.

Annons
Tidigare på dagen, vid 18.00-tiden, hade 20-åringen tagit ut pengar på en bankomat i centrala Gävle. Ungefär tre timmar senare klev han på 11:ans buss mot Sörby och åkte till Urbergsterrassen. Han började gå mot sin bostad i närheten av Rågångsvägen. I samma ögonblick som han passerade mellan två huskroppar klev rånaren fram och stoppade honom. Under pistolhot tvingades 20-åringen plocka fram plånboken som rånaren tömde på pengar och sedan lämnade tillbaks. 20-åringen blev också av med en mobiltelefon och ett armbandsur som tillsammans uppskattas vara värda cirka 800 kronor.

Skärrat rånoffer
Den rånade mannen var skärrad efter händelsen. Han uppskattar att gärningsmannen är mellan 25 och 30 år gammal och beskriver honom som 180 centimeter lång och med normal kroppsbyggnad.
I fredags blev en kvinna rånad i centrala Gävle. Då var gärningsmannen utrustad med kniv och kom över 2 700 kronor i kontanter. Den rånaren beskrivs som en lång man, cirka 195 centimeter, men normal kroppsbyggnad.
Polisen ser inget direkt samband mellan händelserna. De har inte gripit någon misstänkt gärningsman.
En tänkbar förklaring till att rånarna lyckats sikta in sig på personer med stora summor pengar i plånboken kan enligt polisen vara att de observerat dem vid uttagsautomaterna.
- Man ska vara väldigt försiktig när man tar ut pengar. Om rånarna ser att någon tar ut stora summor kan de följa efter den personen en lång tid innan de slår till, säger Hans Eriksson vid Gävlepolisen.

Personrån allt vanligare
Att två liknande incidenter inträffar inom loppet av två dagar är inget anmärkningsvärt i sig. Polisens utredare har dock en känsla av att rån mot enskilda personer har blivit vanligare.
- Det är väl bara att konstatera att det blivit mer och mer. Vanligtvis inträffar personrånen på helgerna, säger Hans Eriksson.


Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se

Mer läsning

Annons