Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 månader för grova bedrägerier

En 20-åring från Malmö besökte Gävle under sin bedrägeriturné i Sverige.
Nu döms han till fängelse i 20 månader för 20 fall av grova bedrägerier.

Annons

Det var i Gävle som 20-åringen greps den 24 februari i år. Vid gripandet hade han tre falska identitetskort, med sin egen bild och andras namn och personuppgifter.

Genom att visa upp sina förfalskade id-handlingar kunde han teckna kreditavtal med ett stort antal butiker och lura till sig varor. Bland annat från Ikea och Jula. Den 2 februari sökte han och fick beviljat kredit på varor för 16 000 i en Gävlebutik.

Sammanlagt har han lurat till sig cirka 370 000 kronor.

Mannen, som har tidigare bedrägeridomar färska i bagaget, har erkänt allt och hävdar att han gjorde det för att betala igen spelskulder.

En kvinna som var med vid ett stort antal av bedrägerierna, plockade på sig varor, bokade bilar, förvarade bedrägerigods, frias.

Både hon och 20-åringen hävdar att hon inte visste något om bedrägerierna, och tingsrätten konstaterar att duon kommit med mer eller mindre sannolika förklaringar till sitt samarbete. Men de anser inte att det kan bevisas bortom rimligt tvivel att kvinnan varit med på noterna.

Förutom bedrägerierna fälls mannen för 20 fall av brukande av falsk urkund, tio fall av försök till bedrägeri och brukande av falsk urkund, förberedelse till bedrägeri och urkundsförfalskning.

Tingsrätten dömer honom till fängelse och undanröjer hans villkorligt medgivna frihet.

Johan Ronge

Mer läsning

Annons