Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 elever försvann i statistiken

Drygt 200 kommuninvånare i åldrarna 16–19 år har försvunnit. I alla fall i SCB:s befolkningsprognos, vilket ställer till bekymmer för kommunens planering av gymnasieskolorna.

– Vi är inte överrens med siffrorna, säger Peter Bergström, S.

Annons

När Gävle kommun ska planera och budgetera för sin skolverksamhet tar man hjälp av Statistiska centralbyråns befolkningsprognoser. Där kan förvaltningarna se hur många elever i de olika årskullarna som kommunen kan förvänta sig.

Inför höstterminen 2013 har förvaltningen Utbildning och Arbete som vanligt utgått från SCB:s siffror som fram till nyligen låg på 3 459 gymnasieelever.

Men häromveckan ändrades plötsligt prognosen och elevkullarna är nu drygt 200 personer färre.

– Nu kom ny statistik, men antalet mantalsskrivna i Gävle som söker till gymnasiet är fler än prognosen, säger informationschef AnnCatrin Johansson.

Förra läsåret sökte 1 467 ungdomar i Gävle till gymnasiet. Läsåret 2012/2013 är siffran 1 408, vilket bara innebär en skillnad på 59 personer.

För utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får ändringen konsekvenser. Statsbidraget till kommunerna baserar sig på SCB-prognoserna, vilket innebär att nämnden nu får drygt 12,5 miljoner kronor mindre än väntat nästa år.

– Vi diskuterar med kommunledningskontoret och ska jämföra med antagningssiffrorna, säger nämndens ordförande Peter Bergström, S.

Nämnden har i dagsläget ett plus i ekonomin men prognosen pekar på ett underskott på åtta miljoner kronor. Men ännu så länge är det svårt att veta vilka åtgärder som måste vidtas för att få en budget i balans.

Först i juli vet kommunen vilka skolor de olika eleverna hamnar på och en bit in på varje hösttermin brukar runt 200 ungdomar byta program eller skola av olika anledningar.

– Först i oktober brukar vi kunna säga att vi vet vilka elever vi har, säger AnnCatrin Johansson.

Mer läsning

Annons