Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

33 000 Gävlebor får skatteåterbäring

Äntligen är skatte­återbäringen här. Lagom till midsommar får 33 000 Gävlebor välkommet extraklirr i semesterkassan.

Annons

”Prisa Gud för skatteåterbäringen!” utbrister Broder Tuck i Disneys version av Robin Hood och nu stämmer väl Gävleborna in i den gamle munkens lovsång till mammon.

Tillsammans med knappt tre miljoner andra svenskar är de med och delar på de 20 miljarder kronor som masen nu snällt får ge tillbaka till skattebetalarna.

De lyckliga i Gävle får någon procent av kakan, omkring 203 miljoner kronor kommer att delas ut bland dem innan midsommarhelgen.

I år är det fler än tidigare som får sina återbäring innan midsommar och det beror enligt Skatteverket på teknikens under. E-deklarationerna via internet, sms, app eller telefon gör hela processen mer effektiv och därför kan återbäringen pytsas ut snabbare. Drygt 3 000 fler Gävlebor får skatteåterbäringen innan midsommar i år jämfört med förra året.

Det var cirka 63 procent som e-deklarerade i Gävle, någon procent mer än i fjol.

Men Hoforsborna är än mer högteknologiska för där deklarerar nästan 70 procent på digital väg och de toppar därför e-deklarationsligan i länet.

De som får vänta lite längre på pengarna är de som har yrkat avdrag för exempelvis resor till jobbet eller dubbelt boende.

Men det finns inget skäl till oro när grannarna börjar skrävla om hur mycket de kan dryga ut semesterkassan, för i de här fallen tar Skatteverket lite längre tid på sig att granska räkenskaperna. Fast bäst är det nog att ha en sen semester om man yrkat på avdrag.

– Det finns alltid de som blir lite oroliga och grämer sig när inte återbäringen kommer till midsommar. Det tar lite längre tid för dem som yrkar avdrag eftersom vi utreder om de ska få tillbaka något och i så fall hur mycket. Men det är inte många som får vänta, det kanske är några hundra i Gävleborg och ett tiotal i Gävle. De får troligtvis pengarna i augusti i stället, säger Roger Granström som är informatör på Skatteverket i Gävle.

Mer läsning

Annons