Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

33-åring fri i väntan på dom

Den 33-årige förre Solidosledaren, som i måndags stod inför rätta för att ha skjutit en man i benet, försattes sent på måndagskvällen på fri fot i väntan på domen.
Tingsrättens beslut kom så sent som 23.30, samma dag som rättegången.

Annons

– Mycket förvånande. Min klients kommentar var: ”Makalöst”, säger den skjutne 26-åringens advokat, Charlie Tvärenvigg.

33-åringen är åtalad för synnerligen grov misshandel och grovt övergrepp i rättssak för skjutningen i en källare i Sandviken den 7 februari. Rättegången avslutades tre timmar senare än beräknat i måndags.

Först beslöt rätten att 33-åringen skulle bli kvar i häktet. Men redan samma kväll hade rätten så kallad överläggning inför domen. 23.30 meddelades beslutet att släppa den misstänkte.

– Förmodligen anser rätten att det inte finns sannolika skäl för brottsmisstankarna längre, säger Charlie Tvärenvigg.

Åklagare Christer Sammens är mycket förvånad.

– Jag anser att målsägarens berättelse är vattentät, detaljrik och att den stöds av övrig bevisning, bland annat telefon- och sms-trafiken. Försvarets försök att slå sönder hans berättelse har ju inte lyckats, säger Christer Sammens.

33-åringens advokat, Hans Östberg, säger att han känner sig säker på att hans klient nu blir frikänd.

– Det finns inget annat alternativ, allt tyder på det, säger han.

Han tycker inte att det är alltför konstigt att rätten först beslutar att 33-åringen ska vara kvar i häktet och sedan väldigt sent beslutar att han ska släppas.

– Den här rättegången har naturligtvis tett sig bisarr för rätten i den bemärkelsen att alla inblandade, även alla vittnen utom de som varit poliser, har suttit på olika häkten i landet.

Hans Östberg säger att det är besvärande för åklagarens bevisning att den skjutne 26-åringen från början hade en annan version av vad som hade hänt; att gärningsmannen var okänd och maskerad och att 33-åringen inte var inblandad.

Christer Sammens tycker inte oväntat tvärtom; att det inte alls är konstigt att 26-åringen till en början inte pekade ut den förre Solidosledaren.

– Det är ju ganska självklart, för att inte säga hela poängen i målet. Han törs ju först inte berätta för att han är rädd, han vet vad det innebär att så att säga ”gola” i den världen. I stället levererar han en berättelse som är helt uppåt väggarna osannolik, där det framgår tydligt att han ljuger. Jag anser att bevisningen räcker för att fälla.

Men tingsrättens beslut att släppa 33-åringen pekar i motsatt riktning. Dom faller den 4 juli.

Mer läsning

Annons