Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 tjänster i fara

En halv miljard i minskade kostnader. Som ska tas hem genom att sälja mer av dyrare produkter, att betala mindre för inköp och genom att bygga bort flaskhalsar i fabrikerna.

Men också genom att säga upp anställda, framförallt tjänstemän - totalt handlar det nu om 400 tjänster.

Annons

Under presskonferensen på det som än så länge är Sandviks huvudkontor ville eller kunde vd:n för Sandvik Materials Technology, Jonas Gustavsson, inte lämna exakta besked om det alla anställa i Sandviken framförallt vill veta - hur många får gå, inom vilka områden, och när?

Klart var ändå att antalet anställda kommer att krympa, med omkring 400 personer. Framförallt på "tjänstemannasidan", det vill säga inom försäljning eller bland olika personalgrupper som inte direkt är ute på fabriksgolvet och tillverkar rör eller andra av SMT:s produkter.

I Sverige finns nästan alla anställda inom personalgrupper som kan tvingas lämna SMT i Sandviken.

Jonas Gustavsson beskrev också det som ska ge SMT den ökning av lönsamheten som koncernchefen Olof Faxander tidigare har krävt:

– Vi "vrider" hela SMT och ska sälja mer av de högförädlade produkterna och fasa ut olönsamma standardprodukter där det börjar komma in konkurrens från bland annat Asien.

De aktuella planerna på hur många färre tjänster som ska finnas inom SMT vilar på en "normal" marknadsutveckling. Jonas Gustavsson ville inte kommentera hur trolig en "normal" utveckling givet problemen i euro-området och i USA.

– Där får jag hänvisa till kapitalmarknadsdagen i morgon.

Finansanalytiker som följer Sandvikkoncernen uppgav nyligen för GD att SMT, enligt deras bedömning, troligtvis inte är en del av koncernen om fem år.

Jonas Gustavsson var ovillig att säga vad han tyckte om bedömningen.

– Det vill jag inte kommentera. Mitt svar är egentligen det vi ser här, säger vd:n och pekar mot skärmen med planer för bättre lönsamhet.

Utom kostnadsminskningar har Sandviks styrelse nyligen beslutat om investeringar i SMT på 400 miljoner. Den samlade bilden är att koncernledningen ger SMT en ärlig chans att inom två till tre år förbättra sin lönsamhet innan det blir aktuellt med drastiska åtgärder, som att sälja hela eller delar av SMT till någon annan.

Mer läsning

Annons