Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

51-åring får sänkt straff

GÄVLEHovrätten har mildrat fängelsestraffet för en 51-årig man från tio till åtta månader.Anledning: hans upprepade misshandel av sambon anses inte vara tillräckligt kränkande.

Annons
När polisen kallades till parets gemensamma lägenhet på Brynäs i slutet av juli i år möttes de av blodspår på väggar, golv och dörrar. Kvinnan hade då ringt på hos grannarna och vädjat om hjälp, nerblodad och med det sönderslitna nattlinnet hängande runt midjan. På sjukhuset konstaterades att hon bland annat fått en näsbensfraktur.
Enligt åtalet hade 51-åringen misshandlat kvinnan vid ytterligare två tillfällen under sommaren. Tingsrätten dömde mannen till tio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning.

Inget våldsmönster
Mannen nekade till alla anklagelser och överklagade till hovrätten. Åklagaren överklagade också och yrkade på en skärpning av straffet.
Hovrätten har inte trott på mannens version om att han aldrig slagit sin sambo. Däremot tycker hovrätten att mannens misshandel inte kan bedömas som grov kvinnofridskränkning eftersom gärningarna "inte anses ha utgjort ett sådant systematiskt och kvalificerat kränkande". Knytnävsslagen och sparkarna kan alltså inte bedömas som "ett led i en upprepad kränkning av sambons integritet". Därför anser hovrätten att 51-åringen i stället ska dömas för misshandel.
För att en person som flera gånger slagit en kvinna ska dömas för kvinnofridskränkning måste domstolen se en systematik - ett mönster - av upprepad misshandel. Det tycker inte hovrätten att det finns i det här fallet - trots att 51-åringen fyra gånger tidigare dömts för att ha våldtagit och slagit kvinnan.

Inget retroaktivt
De fyra tidigare domarna ska man inte ta hänsyn till, anser hovrätten. Två av domarna föll innan lagen om grov kvinnofridskränkning kom till 1998. Dessa två domar ska man tänka bort eftersom "retroaktiva inslag bör undvikas vid tillämpning av strafflag".
Däremot har hovrätten beaktat de två senaste domarna - en våldtäktsdom från 1999 och en misshandelsdom från 2001 - när hovrätten har bedömt de senaste anklagelserna mot mannen.
Men trots att dessa två domar har "tjänat till att belysa de förhållanden under vilka de nu aktuella gärningarna ägt rum" tycker hovrätten alltså att mannen inte har gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning, vilket alltså tingsrätten i Gävle ansåg.
Mannen stannar i häktet tills domen vinner laga kraft.

MARIAM NARAGHI
026-159633
mariam.naraghi@gd.se

Mer läsning

Annons