Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

65-åring hittades fastklämd

/
  • FotoFoto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖMÄntligen räddad. Ann-Mari Stjärnström väntar på att lyftas över till ambulansbåren från den bår av slanor som hemvärnsmän gjorde i skogen där hon hittades. Hon låg minst tolv timmar med ena benet fastklämt under en sten en kilometer från hemmet vid Lundbyvägen i Valbo.

VALBO
Glädjen var väldigt påtaglig bland hemvärnsmän, poliser, jägare och andra frivilliga som inväntade ambulansen på en skogsväg ett par kilometer norr om Åsbyggeby.

Annons
På en bår gjord av träslanor och under massor av kläder och filtar låg Ann-Mari Stjärnström, 65 år, som varit borta från sitt hem på Lundbyvägen sedan sent i fredags eftermiddag. Medtagen och kraftigt nedkyld men i övrigt i god kondition.
Sökhunden Benny, en blandning mellan flatcoated retriever och springer spaniel, nosade upp kvinnan i skogen vid elvatiden på lördagen.
- Vi fann henne i eländig terräng som var stenig och blöt. Hon låg fast med ena benet delvis under en sten med ansiktet ner. Det kändes litet otäckt men jag fick omedelbart kontakt med henne och hon frågade först av allt efter "gubben", berättar hundägaren och hemvärnsmannen Kalle Karlberg.
Hundekipaget ingick i en större skallgångskedja som sökte igenom skogen mellan Lundbyvägen och Fäbodvägen som mynnar mot Hagaströmsvägen vid Finntä. Stjärnström hittades omkring 150 meter från Fäbodvägen.

Byggde en bår
I väntan på ambulans tillverkade hemvärnsmän en bår och bar henne fram till vägen. Sjukvårdskunniga i skallgångskedjan värmde och tröstade kvinnan vid vägkanten. Till en början befarade man att hon hade ett brutet ben. Så illa var det dessbättre inte.
Ann-Mari Stjärnström gick ut på promenad omkring 17.30 på fredagen. Hon hittades 17 timmar senare omkring en kilometer från hemmet.
När hon fortfarande var borta under kvällen misstänkte anhöriga att något hänt henne i skogen och slog larm.
Ann-Mari Stjärnström var ordentligt klädd i overallbyxor, jacka med huva och stövlar. Därför klarade hon sig trots att det var minusgrader under natten.
Under större delen av tiden låg hon med ena benet inkilat under en sten så att hon inte kunde resa sig.
Mycket snabbt efter larmet begärde länsvakthavande vid polisen i Gävle in hjälp från hemvärmet och fick även försvaret att sätta in en helikopter av typen Super Puma från Berga söder om Stockholm.
- Samtliga polishelikoptrar var upptagna av annat men försvaret ställde upp direkt. I dag på morgonen har en av våra egna helikoptrar med värmekamera tagit över, berättar länsvakthavande Åke Olsson på lördag förmiddag. Då pågick ännu sökandet för fullt.

Oerhörd insats
Totalt ställde ett 60-tal personer, därav omkring 40 frivilliga från hemvärnet, upp i sökandet.
- Alla våra frivilliga har gjort en oerhörd insats. Många var ute mellan klockan nio i går kväll och tre i natt. Klockan sju var många igång igen. Allt har funkat jättebra. Vi hade också god hjälp av Lunds jaktlag som hittar i skogen som sin egen ficka, säger Gunnar Kvist, chef för hemvärnet i Gävle.
Polisen i Gävleborg har flera medarbetare med specialutbildning att leda eftersökning av försvunna. En av dem är Magnus Sågström med tjänst i Sandviken. Han övertog ledningsansvaret på lördagsmorgonen. Så här sa han efter beskedet över polisradion att kvinnan hittats välbehållen:
- Allt har funkat klockrent. Det känns skönt med en sökmetod som fungerar.
Ann-Maris man, Frank Stjärnström, kunde i går kväll lämna glädjande besked om hustruns tillstånd.
- Jag har nyss talat med henne i telefon. Hon ligger kvar på sjukhuset för observation. Hennes kroppstemperatur var bara 34 grader när hon räddades. Nu är hon glad igen och äter, berättar han.
Frank Stjärnström jobbar mycket med hundar och har faktiskt tränat just den hund som fann hustrun.
- Det är en jättebra hund och en duktig förare. Kul att just de fann henne.


Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM
Värme och tröst. Flera ur skallgångskedjan ser till att Ann-Mari Stjärnström har det så bra som möjligt i väntan på ambulansen. Hon låg fastklämd med ena benet under en sten i uppåt 17 timmar innan skallgångskedjan fann henne.

Mer läsning

Annons