Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

76-åring häktad för sexuellt utnyttjande

GÄVLE
En 76-årig man häktades i går misstänkt för sexuellt utnyttjande av en utvecklingsstörd kvinna i 35-årsåldern.

Annons
76-åringen bor i samma bostadsområde som kvinnan. På så sätt ska 76-åringen ha lyckats få kontakt med 35-åringen, vars intellektuella mognad är på ett barns nivå.
76-åringen gick in i rättssalen stödd på en krycka.
Åklagare Ann-Charlotte Bålman anklagade honom för att den 4 juni ha utnyttjat 35-åringen, vilket den äldre mannen via sin försvarare nekade blankt till.

Stängda dörrar
Därefter stängde tingsrätten dörrarna för allmänheten. Orsakerna kan vara flera. Hänsyn till 35-åringen kan vara en. Att utredningen kan svälla och omfatta fler misstänkta övergrepp av 76-åringen, en annan.
Anställda på olika håll inom rättsväsendet som Gefle Dagblad varit i kontakt har uttryckt sin förvåning över att de misstänkta sexbrotten i länet fortsätter att anmälas i oförminskad omfattning.
Detta trots att förra året innebar ett rekordstort antal fällande domar mot förövare som begått sexualbrott främst mot barn.
Statistik från Brottsförebyggande rådet bekräftar bilden av Gävle och Gävleborgs län som ovanligt hårt drabbat av sexualbrott.
Förra året dömdes 31 personer i länet för sexualbrott. Bara i Västmanland och Östergötland dömdes lika många eller marginellt fler personer för sexualbrott. Men de länen har betydligt fler invånare än Gävleborgs län.

Poliser hittar perversa
Tittar man längre tillbaka i tiden är bilden i stort sett oförändrad. Under 2001 var det bara Södermanlands län som hade fler domar om sexbrott än Gävleborg, 35 mot 31.
Chefsåklagare Birgitta Nygren anser inte att gävleborna är mer perversa än svenskar på andra håll i landet, utan framhåller eldsjälarna bland åklagare och poliserna och deras betydelse för det framgångrika arbetet.

Specialkompetens
Inom Gävlepolisen har det bildats en familjevåldsrotel och på åklagarkammaren har två åklagare fått utbildning och specialkompetens att leda förundersökningar främst när övergreppen riktar sig mot barn.
Birgitta Nygren kan redogöra för siffror som antyder omfattningen av den brottslighet som förra året ledde till ett närmast riksunikt antal åtal och fällande domar, särskilt när hänsyn tas till befolkningsmängden.

Kraftig ökning
Under 2001 väckte Gävleåklagarna åtal i 66 fall där barn utsatts för någon form av brott, varav många var sexuella övergrepp.
Under 2002 steg antalet ärenden där barn var brottsoffer till 146.
Birgitta Nygren framhåller det faktum att man lyckats få så många förövare inburade som en förklaring till antalet anmälningar, och till att anmälningarna fortsätter att strömma in.
- De som anmäler känner trygghet när de gör det, säger hon.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Fotnot: Under fredagen förhördes en flicka som polisen misstänker har drabbats av att en närstående person utsatt henne för övergrepp.
Den misstänkte är 67 år och flickans farfar. Misstankarna är rubricerade som grovt sexuellt utnyttjande.

Mer läsning

Annons