Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

89-åring i kamp för nakenbad

/
  • Bertil Sefbom ute på altanen där han brukar inta frukosten alldeles naken när det är varmt ute. Bara 50 meter därifrån åker bilarna förbi. – Människor får titta på mig, det bjuder jag på, säger han.
  • Bertil Sefbom fick nys om naturismen via tidningen Solvännen. Senare började han jobba som fotograf för tidningen.
  • – Den här bilden var den första jag tog och den hamnade på förstasidan, säger han.

Bertil Sefbom, 89, från Gävle har kämpat för nakenbad i hela sitt liv – både i Sverige och utomlands. Nu ger han sig in i debatten om nakenbad i Årsunda.

Annons

– De som tycker att nakenbad är pest och kolera måste ha fel i skallen, säger han.

Bertil Sefbom föddes i Gävle 1921 och växte upp på Östra Näringen där hans pappa hade en repslagarfirma. När han var 17 år lämnade han staden och gick ut till sjöss och blev så småningom sjöingenjör.

Det var på 40-talet, mitt under pågående världskrig, som han började intressera sig för naturism.

– Naturismen gick i linje med mitt intresse för friluftsliv, frisksport och hälsa. Bada naken var inget märkvärdigt. Jag hade vuxit upp med det i Gävle. Vi brukade ro ut till en holme och bada nakna.

Han säger sig vara ”pappa” till de tre första officiella nakenbaden i Sverige. Som sekreterare i naturistföreningen skrev han på 70-talet brev till landets samtliga kommuner och berättade om rörelsen och fördelarna med att göra en del av stränderna till nakenbad.

Första kommunen som upplät en bit av en strand till naturister var Piteå.

Andra var Filipstad och där fick naturisterna också en äng att använda som campingplats.

Men där möttes de också av betydligt större motstånd.

– Vi höll på att få stryk. De närboende betraktade stranden som sin egen. När nakenbadet skulle invigas kom de i flera bilar, gruffades och sa att vi inte skulle komma dit och störa friden. De tyckte att vi borde tänka på barnen. Men barnen bryr sig inte ett dugg om nakenhet. Det är bara vuxna som tycker att det är konstigt.

– Senare friköpte föreningen campingområdet av kommunen och nu är föreningen etablerad på platsen.

Tredje nakenbadet som han var med och startade var den på Ekerums camping på Öland.

– Där blev det trubbel. De som bodde på husvagnscampingen ansåg sig störda och nakenbadet fick flytta längre bort till en plats som var så dålig att intresset ebbade ut.

Men redan innan han kämpade för nakenbad i Sverige stod han på barrikaderna i Danmark och krävde att det skulle bli fritt att bada naken.

– Jag minns att vi under en demonstration i Køge klädde av oss nakna och badade i vatten som var rena kloaken. Men vad gör man inte för sakens skull.

Bertil känner till att naturistföreningen Nakenkultur ansökt om att få ha ett skyltat och avgränsat nakenbad på Strandbaden i Årsunda. Likaså känner han till ortbornas protester och motvilja till förslaget.

– Jag måste säga att de är inskränkta. Folk blir som tokiga när det gäller nakenbad och visar ingen tolerans alls. Märkligt att de kan hysa sådan avsky till nakenbad.

– Jag tycker det är så himla dumt att först klä av sig och sen klä på sig när man ska bada. Årsundaborna borde förklara varför man gör något så dumt, det är de som är onaturliga, inte vi.

– Bada naken är en förnuftsinställning och handlar om frihet. Jag ser det som ett påhopp på min integritet om någon vill bestämma hur jag ska se ut på stranden.

En stor del av sitt liv har Bertil bott i Motala i Östergötland. 1987 flyttade han till Vallsta i Hälsingland och bosatte sig i en låg och avlång bostad som förut varit svinhus.

– På sommaren när det är varmt går jag naken hela tiden. Jag äter min frukost naken på altanen och jag jobbar i trädgården naken. Sitta med kläderna på när solen gassar finns det inget vettigt i.

Tänker du besöka Årsunda om det blir nakenbad där?

– Då blir jag nog så nyfiken att jag åker dit och tittar. Jag vill gärna se hur badet utvecklas.

Sannolikt tas beslutet om det blir ett nakenbad eller inte på Strandbaden under nästa nämndmöte den 12 april.

De tyckte att vi borde tänka på barnen. Men barnen bryr sig inte ett dugg om nakenhet. Det är bara vuxna som tycker att det är konstigt.

Mer läsning

Annons