Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

90-årig mor ringer och gråter

GÄVLE- Det händer allt oftare att min mor ringer och gråter.

Annons
En man som av hänsyn till sin drygt 90-åriga mor vill vara anonym berättar om hur hemtjänsten försämrats sedan Attendo Care tog över den första mars.
- Gränsen är passerad, för länge sedan. Snart kan det här börja äventyra liv, säger han.
Han berättar om sin mamma, en relativt pigg kvinna på några och de nittio, som använder rullator och klarar sig hjälpligt. Hon har i dagsläget rätt till två besök från hemtjänsten varje dag.
- Hon berättar att många ur personalen kommer dit och avvaktar instruktioner på plats. Min mor får instruera dem. Det går ju bra för henne som inte är senil, men hur går det för dem som är några grader sämre, frågar han sig.
- Hur klarar de att hålla reda på alla mediciner?
Vissa veckor har hans mamma haft tio olika personer som har besökt henne. Enligt mannen tappade hon räkningen när hon haft sextio olika biträden.

Nya ansikten
- De äldre blir djupt oroade av att det hela tiden är nya ansikten, säger han.
Enligt Therése Hedén, verksamhetschef på Attendo Care är det här en av de saker som företaget nu ska se över. Enligt henne är målet två eller max tre olika biträden per vårdtagare.
Men en annan del av mannens kritik, att personalen ibland är så stressad att de måste rusa omkring ser hon annorlunda på.
- De flesta får den tid de ska ha. Snarare har vi mer personaltid än brukartid. Enligt avtalet med kommunen ska det vara 11 700 timmar per månad, och vi har 2 000 timmar mer personaltid.
Det innebär att Therése Hedén ser utrymme för nedskärningar i organisationen. Personalen måste bli mer effektiv.
Men enligt klagomålen går mycket av tiden åt till att ta sig in i lägenheter eftersom personalen saknar nycklar eller liknande. Är det inte en av förklaringarna?
- Jo visst, men det ska ändå inte vara så mycket mer tid, säger Therése Hedén.
Hon kommer att ägna helgen åt att läsa igenom den kritik som kommit in till omvårdnadsförvaltningen.
På tisdag ska hon förklara för omvårdnadschefen Vivi-Anne Sundqvist hur det har kunnat bli så här.

Mer läsning

Annons