Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”90 procent trimmar sin moped”

Nästan alla ungdomar trimmar sin moped. Svaret är entydigt bland alla de lärare och elever GD möter på Stigslunds högstadium.

Annons

På Stigslunds skola är det många elever som kör moppe. Samtliga vi pratar med tror att ungefär 90 procent av eleverna trimmar sina mopeder.

Johan Sving går i nian och kör en silvergrå Peugeot Speedfight. Det bästa med att köra moped är att ha friheten att inte behöva passa busstider, tycker han. Men att trimma den känner han inget behov av:

– Det går bra att köra ändå och det är inte värt att åka fast, säger Johan.

Han tror att många föräldrar vet att deras barn trimmar sin moped, men låter det ske ändå.

– De låter sitt barn ta konsekvensen av sitt handlande i stället, säger han.

Själv har han aldrig skadat sig med mopeden men hans syster bröt foten då hon bromsade med frambromsen i en sväng på en grusväg och vurpade.

Jonathan Haag går också i nian och kör en grön Yamaha Slider. Att det skulle bli någon form av speciell insats mot trimning fick han veta redan i vintras när han gick sin utbildning för mopedkörkort.

Men när eller hur den skulle ske var höljt i dunkel.

Han och hans kompisar på skolgården tycker att de kör säkert och håller blicken långt fram.

Men de tror precis som polisutredaren Ylva Westman att tjejer oftare sitter för långt fram på sadeln, vilket kan vara riskabelt.

Grabbgänget tycker insatsens syfte att minska skadade i trafiken är bra, men EPA-traktorföraren och tidigare mopedisten Oskar Marklund sammanfattar rätt träffande vad gruppen tycker:

– Bilar går fort de också.

Mer läsning

Annons