Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

900 skoldatorer blir överflödiga till hösten

/
  • När Gävles gymnasieelever får egna bärbara datorer blir skolornas stationära datorer överflödiga och datorsalarna kan användas till annat.

900 datorer med bara två år på nacken riskerar att stå och samla damm på de kommunala gymnasieskolorna. De har blivit överflödiga efter beslutet att ge alla elever en bärbar dator.

Annons

För två år sedan beslutades att alla förstaårselever på Borgarskolan, Vasaskolan och Polhemsskolan skulle få en egen bärbar dator som arbetsredskap.

Till hösten kommer därför alla gymnasieelever att ha en personlig dator, vilket innebär att majoriteten av de stationära datorer och gemensamma bärbara datorer som använts tidigare plötsligt är överflödiga.

Totalt rör det sig om cirka 900 datorer till en merkostnad av två miljoner kronor eftersom kommunens leasingavtal sträcker sig ett år till.

Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen har slängt ut en fråga till övriga förvaltningar och till kommunledningskontoret: Finns det någon annan verksamhet inom kommunen där datorerna kan komma till användning?

– Vi jobbar med det där, nu har vi på gång ett nytt avtal som gör att vi kanske kan byta in de där datorerna mot bärbara i stället om vi förlänger leasingavtalet, säger Peter Bergström, S, som leder utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

På Vasaskolan har man det här läsåret haft fem datasalar, till hösten kommer det bara att finnas en. Samma behov finns inte längre sedan eleverna fick egna laptops.

– Vi håller på att montera ner dem. Vi kommer att använda rummen som vanliga undervisningssalar i stället, säger biträdande rektor Walter Nordkvist.

Hans Brandén, administrativ chef på förvaltningen, hoppas att IT-avdelningen får till det nya avtalet och väntar på ett definitivt besked.

Då skulle kommunen kunna byta in de 900 datorerna mot nya bärbara datorer till höstens ettor.

– Det vore suveränt. Då slipper kommunen och skattebetalarna den extra kostnaden, säger han.

Mer läsning

Annons