Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Å-draget blir hemvändarhelg

/
  • Snart sjösätts årets upplaga av Å-draget. Bland arrangörerna: Magnus Arnar, Studiefrämjandet, Kalle Wedin, Cirkusgatan, Marie-Louise Andersen, informationschef på kultur- och fritidsförvaltningen, Maria Fagerlund, kultur- och fritidsförvaltningen, Martin Göransson, Gefle Kanotklubb, Matilda Svensson och Maja-Lena Johansson, Gävle konstcentrum, Martin Unoson, Bilda, Andreas Tuveson, kultur- och fritidsförvaltningen, Hanna af Kleen, Stad i nytt ljus, Teresa Fyhr och Emelie Klintecorn som båda representerar Edge och Popcult.

Som vanligt bjuder Å-draget på ett innehållsrikt program. I år händer allt inom loppet av tre dagar.

– Det blir en riktigt späckad helg, säger Marie-Louise Andersen på kommunen.

Annons

Redan fredag 31 augusti tjuvstartar den elfte upplagan av Å-draget, bland annat med skräckfilmsnatt på Gasklockorna. Men det mesta händer under lördagen.

– Folk drar folk. I grunden är arrangemanget till för Gävlebor, men när det finns mycket att göra märker vi ett intresse från folk utifrån också, säger Marie-Louise Andersen, informationschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

I fjol sträckte sig Å-draget över två helger och vissa år har arrangemanget till och med tagit tre helger i anspråk för att undvika intern konkurrens mellan programpunkterna. Nu trycks allt ihop för att ge första helgen i september prägel av en hemvändarhelg.

– Som mest har vi haft 10 000 besökare, nu får vi se om det här upplägget lockar fler, säger Marie-Louise Andersen.

En nyhet för i år är Kulturgatan som arrangeras av Popcult. På cykelvägen vid Slottet kommer en rad föreningar att visa upp sig, bland annat Edge, Idka, Folkuniversitetet, Lätting och Gasta. Där kommer även Gävle Konstcentrum att hålla i workshops för barn och vuxna som får tillverka lyktor som sedan släpps ut i Gavleån.

Livemusik kommer att spelas i Musikhuset och på en utescen mellan Polishuset och Länsmuseet. Sammanlagt handlar det om tio band, allt från hiphop till hardcore.

På Cirkusgatan vid Slottstorget samsas galenpannor, bordskaskadörer och gatuartister. En eldhappening vid Gavleån rundar av cirkusprogrammet.

En kombinerad stadsvandring och dansföreställning – Stad i nytt ljus – äger rum på söndagen. Den utgår från Stadsbiblioteket och lovar att bjuda på överraskningar.

Alla som inte nöjer sig med aktiviteterna på land kan testa raftingbåt eller forskajak i Gavleån. Programmet finns i sin helhet på kommunens hemsida och på Å-dragets facebooksida.

Mer läsning

Annons