Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokat får nej från JO

GÄVLE Justitieombudsmannen, JO, går inte vidare med en anmälan mot gränspolisen i Gävle. Advokaten Tryggve Emstedt hade anmält chefen Willie Aflarenko för tjänstefel.

Annons
Bakgrunden till anmälan var ett ingripande av gränspolisen i slutet av oktober. Tryggve Emstedts klient, avvisningshotade flerbarnsmamman Zawjata Hussein Morad, befann sig i en lägenhet på Öster.
Enligt advokaten var gripandet onödigt bryskt.
JO Nils-Olof Berggren beslöt under gårdagen att inte gå vidare med ärendet. Utom att lägga ned granskningen av ingripandet mot Zawjata Hussein Morad, avvisar JO också en fördjupad granskning av kontroverserna kring de fullmakter Tryggve Emstedt hade för sin klients räkning.
På grund av en ändring på fullmakterna polisanmäldes Tryggve Emstedt misstänkt för urkundsförfalskning. Att en advokat i Gävle anmäls för en ändring på en fullmakt han behöver för att representera sin klient har, såvitt känt, aldrig inträffat tidigare.
Ansvaret för att utreda anmälan flyttades från åklagarkammaren i Gävle till Falun. Chefsåklagaren Christel Anderberg meddelade att ändringen inte var åtalbar. I en intervju sa hon sig ha förståelse för Tryggve Emstedts upprördhet över att ha blivit anmäld.

Mats Hedström


Mer läsning

Annons