Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägarlägenheter – friköpta radhus på höjden

/

En lägenhet där man behöver både lagfart och pantbrev och där hissen sköts av en samfällighetsförening. Den som köper en lägenhet på Sjåaregatan 58 på Alderholmen köper något som aldrig tidigare funnits i Gävle.

Annons

Huset på Sjåaregatan 58 är Gävles första hus med ägarlägenheter. Elva av de 18 lägenheterna i huset är redan sålda, och inflyttningen är planerad till november fast huset ser långtifrån inflyttningsklart ut.

Mikael Fagergren är mäklare och har fått sätta sig in i en helt ny upplåtelseform inför försäljningen.

– Jag var på den första kursen om tredimensionella fastigheter 2004 när det var helt nytt, och det gick runt i huvudet på mig. Man är så van vid att fastigheter är något som ligger på marken. De här fastigheterna ligger på något sätt uppe i luften. Men egentligen är det vanliga lägenheter, det är bara upplåtelseformen som skiljer, säger han.

”Fastigheten” är alltså inte det stora lamellhuset, utan varje lägenhet har ett eget fastighetsnummer. Den lägenhet som Mikael Fagergren själv köpt i huset har till exempel fastighetsbeteckningen Gävle Alderholmen 4:29. Hur många centimeter in i väggen mot grannen som fastigheten sträcker sig bestämdes vid en lantmäteriförrättning förra året.

– Det var väldigt intressant och spännande eftersom det var första gången vi var med om detta. Det var mycket att sätta sig in i, säger lantmäterichefen Kjell Blomberg som gjorde förrättningen.

Enklast är att jämföra med friköpta radhus som ställts på höjden, det är i stort sett samma regler som gäller, säger han.

Precis som när man köper villa eller radhus blir lagfarten billigare om man köper huset innan det är färdigbyggt. De som redan köpt lägenhet i huset har betalat 1 miljon för fastigheten och resten för ett entreprenadkontrakt, och lagfartskostnaden räknas bara på fastighetspriset. Köper man när huset står klart, kommer lagfartskostnaden att tas ut på hela köpesumman.

Det som inte ingår i lägenheten, till exempel yttertaket, hissen och stamledningarna, ligger i en samfällighet och förvaltas av en samfällighetsförening, där alla lägenhetsinnehavare har andelar. Hur stora andelar fastställdes också vid lantmäteriförrättningen.

Till skillnad från bostadsrättsföreningar kommer samfällighetsföreningen inte att ha några lån, åtminstone inte de första åren, och avgiften blir därför betydligt lägre än i bostadsrättsföreningen. Ett ”yttre fond” ska göra att samfällighetsföreningen klarar att betala det underhåll som krävs i framtiden.

Den stora fördelen med ägarlägenheter är att man får kontroll, tycker Mikael Fagergren:

– Varje lägenhet är en egen cell. Vad som än händer i huset i stort så har du koll på ekonomin för din egna lägenhet, säger han.

Bara en bit bort från de nya ägarlägenheterna på Alderholmen håller HSB på att färdigställa Kobben, med traditionella bostadsrättslägenheter. HSB har inte byggt några ägarlägenheter och planerar inte att göra i framtiden det heller.

– Bostadsrättsföreningen är en suverän form av boende. Du äger fastigheten gemensamt och sköter allting tillsammans. Det är den kooperativa tanken som vi tror på, säger Inger Jensen, ordförande i HSB Gävleborg.

Den stora fördelen är tryggheten, tycker hon.

– Det är bostadsrätter våra medlemmar vill ha, säger Inger Jensen.

Ändå bygger HSB inte bara bostadsrätter. I kvarteret Kobben finns också två ”villor” och tre radhus. De säljs med äganderätt, men kan inte jämföras med ägarlägenheter och kommer varken att ingå i någon samfällighetsförening eller i någon bostadsrättsförening.

Mer läsning

Annons