Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkerlind och Hedbom petas

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Petade. Ann Hedbom och Helene Åkerlind är bokstavligt talat ute i kylan. En mobbningsprocess, hävdar Ann Hedbom, som petas från posten som ordförande i kultur- och fritid.

GÄVLESom väntat åker Helene Åkerlind och Ann Hedbom ut i kylan om arbetarekommunens valberedning får igenom sitt förslag på nomineringar till styrelser och nämnder.

Annons
De båda ses som kontroversiella och har under en längre tid varit på kollisionskurs med de ledande s-kollegorna i arbetarekommunen.
I förslaget tvingas de nu att lämna sina ordförandeuppdrag i Barn och Ungdom respektive Kultur och Fritid. Båda ersätts av män.
Valberedningens ordförande, riksdagsmannen Sinikka Bohlin, hävdar att det var en enig församling som lämnade in sina förslag sent på måndagskvällen. Hon känner sig belåten med att man lyckades pussla ihop runt 100 personer till olika uppdrag de kommande fyra åren. Däremot är hon missbelåten med att det bara blev två kvinnliga ordföranden i nämnderna, medan det blev sex män. Att det varvades med kvinnor som vice ordförande tycker hon var en hyfsad kompromiss.
- Jag har aldrig haft ett så svårt uppdrag förut. Och då har jag varit med ett tag. Ett antal kvinnor tackade tyvärr nej och sedan tog konflikten i arbetarekommunen mycket tid och känslor, säger hon och menar då förstås Helene Åkerlind och Ann Hedbom.

En vilopaus
- Vi har erbjudit dom andra ordinarie platser i nämnderna, men de tackade nej. När bolagens styrelser ska besättas i vår så är dörrarna öppna. De är inte utkastade, men kan behöva ta en vilopaus från ordförandeuppdragen. De har varit kunniga i sina uppdrag men brustit i ledarskap, menar Sinikka Bohlin.
Som ny ordförande i Barn och Ungdom föreslås nu Jens Leidermark, i Kultur och Fritid Lars-Göran Ståhl och i Bygg och Miljö Lena Lundgren. I omvårdnadsnämnden, socialnämnden, tekniska nämnden, affärsverks- och servicenämnden samt Utbildning och Arbetsmarknad sitter de nuvarande kvar. Det vill säga Vivi-Anne Sundqvist, Ingemar Waern, Curt Nygren, Lars Horn och Tommy Berger.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons