Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare och polis skyller på varandra

GÄVLEJustitieombudsmannen, JO, kritiserar polis och åklagare för att en förundersökning tog alldeles för lång tid.

Annons
Polisen håller med, men säger att man förbättrat rutinerna. Polisen säger också att felet delvis är åklagarens - vilket åklagaren bestämt tillbakavisar.
Den 1 juni 2000 misstänks fem personer ha misshandlat en person grovt. Tre av de fem misstänkta var under 18 år. Ärenden som rör barn har förtur och åklagaren ska meddela om det blir åtal eller ej senast sex veckor efter att de misstänkta har delgivits misstanke om brott. En förundersökning där barn misstänks ska ledas av en åklagare.

Påbörjades genast
Förundersökningen påbörjades direkt och ett år senare delgavs ungdomarna misstanke om brott. Men inte förrän i januari 2002 beslutade åklagaren att lägga ner förundersökningen på grund av att brott inte kunde styrkas. Då hade ärendet legat obearbetat mer än ett halvår.
"Det har från polisens sida framförts att en av orsakerna till att utredningen dragit ut på tiden var att jag inte skulle ha varit tillgänglig under långa perioder", har åklagaren Ulf Back skrivit till JO. "Jag vill i detta sammanhang påpeka att jag under den nu aktuella tiden och alltjämt är kontaktåklagare för närpolisen i Gävle och regelbundet besöker polisstationen i Gävle, vilket vanligen sker en gång per vecka."

Lämnade över
Sommaren 2001 flyttade handläggaren från stan och en annan polis fick ta över.
Eftersom ärendet var så pass gammalt tyckte den nye handläggaren att andra ärenden skulle ha förtur. "Så här i efterhand konstaterar han att han kanske borde gjort en annan bedömning, men det är inte svårt att förstå varför han resonerat på det sätt som skett. Tidsfristen var ju överskriden sedan länge och det fanns uppenbara svårigheter i bevishänseende", förklarar kommissarie Bo Sköld, chef för kriminalavdelningen, för JO.
Länspolismästaren Ulf Möller skriver bland annat att arbetsledarna på utredningsenheten har varit för få.
"Polismyndigheten konstaterar att handläggningstiden i det aktuella ärendet har varit oacceptabelt lång", skriver Ulf Möller, men försäkrar att man ska "verka för att rutinerna kommer att förbättras för att undvika ett upprepande."
- Vi har vidtagit en del åtgärder genom att förstärka arbetsledningen, säger Ulf Möller.
Dessutom har man börjat med utredare som arbetar jourtid. Enligt Ulf Möller finns det planer på att förstärka ytterligare med utredare på kvällarna.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons