Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare tittar på USA-resorna

Furuviksresorna till USA är nu ett fall för åklagare. Efter en polisanmälan är ärendet överlämnat till en åklagare i Stockholm.

Annons

Anmälan till polisen lämnades in strax efter det att de kommunala revisorerna lämnat sin slutrapport om resorna. Enligt rapporten bröt resorna mot kommunens regler, eftersom de betalats av det privatägda bolaget Furuviksparken.

De kommunala revisorerna tog aldrig ställning till om hanteringen innebar ett lagbrott, men den frågan prövas nu av en åklagare som är specialiserad på korruptions- eller mutbrott.

Ärenden av den typen handläggs normalt av riksenheten mot korruptionsbrott, en speciell enhet inom åklagarmyndigheten. I det här fallet har ärendet i stället lottats på en annan åklagare i Stockholm, med särskilda kunskaper om den sortens brott.

– Enligt en första bedömning rör det sig inte om något brott, men man ska gå lite djupare i ärendet, säger Mikael Hedström vid Gävleborgspolisen.

Kommunalrådet Carina Blank och Helen Åleskog, chef för kommunledningskontoret, var med på resorna. De förklarade att de hela tiden trott att resorna i själva verket betalades av Furuvik Fastigheter AB, där kommunen var delägare när resorna genomfördes.

De tillbakavisade också revisorernas slutsatser.

– Jag förstår inte ens hur de får ihop det, sa Helen Åleskog i GD för två veckor sedan.

Att ärendet nu blivit ett polisärende förvånar inte Carina Blank.

– Det var väl inte oväntat, med tanke på den argumentation som har varit.

– Jag förväntar mig inget annat än att de gör samma bedömning som jag har gjort.

Mer läsning

Annons