Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren överklagar våldtäktsdomen

Chefsåklagare Patrik Säflund överklagar nu den friande domen för 26-åringen som åtalats för att ha våldtagit en kvinna under en bro i november.

Annons

– Jag har lämnat in ett blankt överklagande och begärt anstånd för att utveckla grunderna och bevisuppgifterna, säger han.
Överklagandet till hovrätten kom i sista stund. I går var sista dagen. Patrik Säflund har tidigare sagt att han varit osäker på om han skulle överklaga eller inte. Men nu ska alltså förundersökningen utvecklas.
– Vi ska vidta kompletterande utredningsåtgärder, säger Patrik Säflund, och tillägger att han inte kan gå in på exakt vad som ska göras.
Målsägandebiträdet Tiina Hennel är glad över beskedet.
– Det är jätteroligt, inte minst för att det kan bidra till debatten. Jag hoppas nu att vi ändå kan få en dom.
Hon hoppas även att en debatt kan leda till bättre förutsättningar för ökade resurser.
Patrik Säflund har nu begärt anstånd till den 1 februari för att komma in med sitt överklagande.
Gefle Dagblad har tidigare berättat om den misstänkta våldtäkten på Staketgatan natten till den 10 november förra året. En ung kvinna anmälde då en 26-årig man för att ha våldtagit henne. Kvinnan grät. Hon hade blåmärken och skrapsår. Hennes hår var kladdigt av blod och sperma. Kläderna var delvis sönderrivna.
Mannen nekade till brott och frikändes i slutet av december av Gävle tingsrätt. Bevisen räckte inte. Ny praxis har gjort att beviskraven i våldtäktsmål skärpts. Så mycket som en tredjedel av åtalen leder till friande domar.
Tiina Hennels uttalande i onsdagens Gefle Dagblad väckte uppseende:
– Jag kan säga så här: hade jag haft en dotter som blev våldtagen så skulle jag råda henne att inte anmäla. Det är inte värt det. Processen kan upplevas som mycket jobbig. Och hur mycket stöd man än få så är man ändå ensam i det.
26-åringens advokat, Kaj Axlund, tycker att utvecklingen går åt rätt håll i och med att det krävs mer bevisning. Han tror inte att kraven gör att våldtäktsutsatta drar sig för att anmäla.
– Det tror jag inte. Men innehållet i en kvinnas berättelse måste vara trovärdigt. Är det det och får stöd av annan utredning då kan inte domstolen fria.
Han är inte orolig för hovrättens bedömning.
– Tingsrätten har ju bedömt att den sammantagna bevisningen inte räcker till. Jag tror inte att hovrätten gör en annan bedömning.

Mer läsning

Annons