Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut psykologbrist i skolan

/
  • Nnenna Larsson, chef för Elevhälsan, vill anställda fler skolpsykologer men vet ännu inte vilken budget hon får inför 2012. Den 8 september stod 27 barn i kö till en psykologutredning av elevhälsan.

Bristen på skolpsykologer är akut. Det menar chefen för Elevhälsan i Gävle.

– Barnen hamnar i kläm, det gör mig förtvivlad, säger Nnenna Larsson.

Nu håller Skolinspektionen ett vakande öga på Gävle.

Annons

Kommunen måste enligt lag säkra att eleverna erbjuds tillgång till psykolog.

Den påminnelsen riktar Skolinspektionen till Gävle efter en inspektion av Elevhälsan på Hedesunda skola.

– Vi gjorde en så kallad flygande inspektion då vi ringde runt till 1 000 skolor. Rektorns svar var att de har problem att tillgodose tillgången till psykolog, förklarar Elisabeth Ritchey, undervisningsråd på Skolinspektionen.

Bristen måste åtgärdas snarast och vid nästa tillsyn i Gävle kommun kommer Skolinspektionen att särskilt granska vilka åtgärder som gjorts.

Nnenna Larsson, chef för Elevhälsan, är mer än väl medveten om problemet och vill inget hellre än att rekrytera fler psykologer. När hon tillträdde tjänsten i april stod det 160 barn i kö till en psykologutredning, vissa av dem hade väntat i över två år.

– Tänk dig att du är sju år och kanske egentligen ska gå i särskola, men du måste vänta så länge på att bli utredd. Det är helt oacceptabelt, säger hon.

För att lösa den akuta situationen köpte Nnenna Larsson in psykologtjänster och hade i juli fått bort kön så när som på sex barn. Sedan dess har en psykolog anställts på Elevhälsan, men hur många vakanta tjänster som finns är oklart.

Så sent som år 2010 fanns sju psykologtjänster på Elevhälsan, men i samband med en omorganisation sa fem av dem upp sig i protest och två slutade av andra orsaker.

– I min nuvarande budget finns bara utrymme för två psykologtjänster. Jag har frågat vart de andra tjänsterna har tagit vägen, säger Nnenna Larsson.

Barn- och ungdomsnämnden har inför år 2012 fått ett så kallat effektiviseringskrav på 0,5 procent vilket i praktiken innebär att man måste spara 7,5 miljoner kronor.

Enligt produktionsstödschef Johan Rasmussen påverkar kravet alla enheter inom förvaltningen, även elevstödet.

– Varje verksamhetschef har en ram att förhålla sig till. Vår uppgift är att prioritera så gott det går. Just nu har vi en kombination med en anställd psykolog och att vi köper utredningar externt, säger han.

Skolinspektionens beslut kring Hedesunda skola förvånar. Samma rektor beskrev kommunens upplägg med elevstöd för ytterligare en skolinspektör, men då gällde det Solängsskolan. Den inspektören hade inget att anmärka på, trots att svaret var detsamma.

– Vi måste föra en dialog med Skolinspektionen hur vi ska tolka det där, säger Johan Rasmussen.

Skolverket gjorde år 2009 en genomgång av tillgången till skolpsykologer. Den visade att det i snitt gick 1 740 elever per årsarbetande skolpsykolog i de kommunala skolorna. I friskolorna var siffran betydligt högre, nämligen 2 766 elever per psykolog.

Elevstödet i Gävle, som i dag alltså har en fast anställd psykolog och köper in resterande utredningar, ska serva 9 842 grundskolelever.

Mer läsning

Annons