Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akutfrågan lever vidare

GÄVLEOppositionens motioner avslogs - men frågan om akutkirurgin i Bollnäs lever vidare.

Annons
Det blev kontentan av den diskussion som upptagit det mesta av landstingsfullmäktiges tid under det två dagar långa sammanträdet i Bollnäs.
- Det här är nog den svåraste och märkligaste fråga jag varit med om som politiker, sa Inger Källgren, oppositionsråd för moderaterna.
Hon och den övriga oppositionen stred för att någon form av akutkirurgi skulle bedrivas vid Bollnäs sjukhus.

Ingen akutkirurgi i dag
I dag är den verksamheten stängd men oppositionen anser att en akutmottagning inte kan fungera på ett bra sätt utan tillgång till kirurgisk kompetens. Befolkningen känner sig otrygg, menar de.
Från s, v och mp beskylldes oppositionen för att försöka lura allmänheten. Begreppet akutkirurgi tolkas av de flesta som att det ska bedrivas operationsverksamhet dygnet runt på sjukhuset. Men det är inte vad alla inom oppositionen tänkt sig. En enklare variant med en ensam kirurg i jour skulle vara tillfyllest, är fleras åsikt.
Det häftiga konfrontationen från tisdagens debatt fortsatte under gårdagen. Framförallt var det Inger Källgren och tillträdande landstingsrådet Ann-Catrin Bergman, mp, som gav sig på varandra.

Försökte nå kompromiss
Som GD berättade i går gjordes försök under tisdagen att hitta en kompromisslösning. Detta misslyckades, trots att samtliga gruppledare faktiskt var överens om en modell som kunde tänkas tillfredsställa båda parter. Modellen avvisades dock av s- och v-grupperna.
Under onsdagen framstod det tydligt att de två sidorna egentligen stod varandra ganska nära.
Någon form av akutkirurgisk kompetens behövs i Bollnäs. Detta hade även s och v kommit fram till, möjligen stressade av det osäkra majoritetsförhållandet och miljöpartiets vankelmod.
Men när denna samsyn äntligen började ta form var det för sent. Det hade gått så mycket prestige i frågan att en gemensam hållning inte var möjlig.
Det hela slutade med omröstning. Med siffrorna 38-33 blev det stöd för s- och v-linjen. Därmed avslogs motionerna. Stellan Hagman, m, och Margareta Sidenvall, kd, anslöt sig till den socialistiska sidan. De tre miljöpartisterna Ann-Catrin Bergman, Maria Aspers och Per Almberg och kristdemokraten Marianne Nygren lade ned sina röster.

Ny översyn
Beslutet innebär samtidigt att landstingsstyrelsen nu ska se över akutverksamheten i Bollnäs på nytt och undersöka behovet av en nivåhöjning.
Som grund för översynen ska ett förslag från Jan-Erik Englund, s, Bollnäs, ligga. Han vill att akutens medarbetare utbildas i ortopedi, kirurgi och gynekologi.
En kirurgjour bör inrättas som svarar för utbildningen och dessutom bedriver kirurgisk verksamhet, anser Englund.

Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons