Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre vågar inte vaccinera sig

GÄVLERädsla för biverkningar gör att många gamla människor avstår från att vaccinera sig mot influensa.

Annons
Det visar en uppföljning som gjorts av det vaccinationsprogram som pågått i två år i Gävleborg. Oron är obefogad, anser smittskyddsläkare Göran Hedin.
- De flesta som vaccineras får inte ens den svullnad och ömhet som är den vanligaste reaktionen efter en vaccination, säger han.
I två år har landstinget i Gävleborg på försök erbjudit invånare som är 65 år och äldre och personer som tillhör vissa sjukdomsgrupper - hjärtsjukdomar, lungsjukdomar inklusive astma, diabetes, njursjukdom och immunbrist - avgiftsfri influensavaccination.
Syftet har varit att minska människors lidande och att undvika sjukvårdskostnader. Äldre människor som vaccineras minskar risken att få lunginflammation eller andra svåra komplikationer som influensa kan ge.
- För varje insatt krona i vaccinationsprogrammet får vi en tillbaka i form av minskade kostnader för sjukhusvård, hävdar Göran Hedin.

40 procent
Deltagandet i vaccinationen har dock bara nätt och jämnt nått upp till den målsättning - 40 procents deltagande - som landstinget haft för gruppen 65 år år äldre.
Enligt en enkät som gått ut till den berörda åldersgruppen känner de flesta till möjligheten att vaccinera sig avgiftsfritt. Däremot är rädslan för biverkningar utbredd.
Av dem som hade tackat nej till vaccination angav hälften oro för biverkningar som huvudskäl. En mycket allvarlig sådan är Guillain-Barrés syndrom. Det är en ovanlig men svår nervsjukdom som leder till domningar och förlamningar.
Det finns fall av Guillain-Barrés syndrom i Sverige där orsaken konstaterats vara influensavaccination.
Göran Hedin framhåller att risken för en gammal människa att drabbas av den här sjukdomen är ytterst liten i förhållande till risken att få influensa med komplikationer.
Antalet fall av Guillain-Barrés syndrom är väldigt få. Och de flesta inträffar utan koppling till vaccination, betonar Göran Hedin.
- Det är lätt att skylla på vaccinet om man blir sjuk strax efter en vaccination, säger han.
Enligt den enkät som gjorts har 90 procent av dem som genomgått vaccination i Gävleborg inte fått den vanligaste biverkningen, svullnad och ömhet vid injektionsstället.
Efter det tvååriga försöket kommer den avgiftsfria influensavaccineringen nu att permanentas i Gävleborg. I början av oktober beräknas årets vaccin vara levererat och då är människor åter välkomna till hälsocentralerna för vaccination.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons