Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreboende av högsta klass

/
  • Foto: GUNWIGHLysande utsikter. Det nya äldreboendet vid Brynäs centrum får stadsdelens bästa utsikt. Och de fräschaste lokalerna. 40 miljoner kronor har upprustningen kostat, men då ingår bredband, som enligt Anneli Nilsson på Gavlegårdarna faktiskt efterfrågas av de äldre.

GÄVLEKaklat badrum, centraldammsugare och pentry.

Annons
Det nya äldreboendet på Brynäs ser ut att bli rena drömmen.
Men så har också bygget kostat 40 miljoner kronor. Det blir nästan 800 000 kronor per boende.
Det är höghuset vid Brynäs centrum som byggts om till servicehus med plats för 54 boende. Här låg tidigare de två äldreboendena Rosenhill och Liljan, och de som bodde där är nu på väg att flytta tillbaka.
-Vi gör en gradvis återflyttning. En boende per våning flyttar in i taget. De har hållit på sedan den fjärde november, säger Anita Svensson, förvaltningschef på Omvårdnad Gävle.
Enligt henne är det i dagsläget ett tiotal av lägenheterna som inte är uppbokade. Men det är en tidsfråga innan de blir fulla.
De som flyttar in i huset är av två kategorier. Tre av de sju våningarna är för dementa, tre för äldre med somatiska problem. Den sjunde våningen innehåller personalutrymmen, konferenslokal samt dagverksamheten Moränen, som flyttar dit från Sätra.

Två nya trapphus
Huset har rustats upp både in- och utvändigt. Två nya trapphus har byggts till för att säkra utrymningsmöjligheterna, och varje våning har fått en stor vinterträdgård i anslutning till dagrummet.
-Svensk Äldreomsorg sa att de tyckte det här var det finaste de sett, säger en stolt Ulf Gustafsson, teknisk chef på Gavlegårdarna.
Svensk Äldreomsorg är det företag som ska stå för vården i huset. Personalen var på säkerhetsvisning i huset i går, och omdömet blev "med beröm godkänt".
Här kommer nio boende på varje våning erbjudas lägenheter på mellan 30 och 42 kvadratmeter, med tillgång till både digital-tv och bredband. Och varje lägenhet har ett komplett pentry.

Bredband efterfrågas
Bredband, förresten. Skulle inte det här vara ett äldreboende?
-Vi har flera gamla som hör av sig om bredband, intresset ökar. Jag har en 80-åring som ringer till mig och tjatar: "Jag hinner väl dö innan ni når hit med bredband, här sitter jag med ett trött modem", skrattar Anneli Nilsson, marknadschef på Gavlegårdarna.
Kanske vore då boendet på Brynäs något för honom. Gävles modernaste äldreboende.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist_gd.se

Mer läsning

Annons