Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldrevården är en tickande bomb

/
  • Birgitta Johansson med sin mamma Norah Samuelsson. Mjukdjuren har hon passat på att köpa när dottern har tagit med henne ner på stan.
  • Per-Åke Fredriksson, FP, besökte Forellplan i går. Han ville lyssna in hur de gamla och personalen har det, men verkade samtidigt uppgiven inför den utmaning som den åldrande befolkningen innebär. Den krassa ekonomiska verkligheten gör sig påmind.

Anhöriga och pensio­närer på Forellplan oroas över besparingar i Gävles äldreomsorg.

Birgitta Johansson bjöd in politiker för att de skulle få se hur hennes mamma har det.

Annons

Det var politikerna i kommunstyrelsen som fick en inbjudan och i går besökte Per-Åke Fredriksson, FP, äldreboendet i Sätra.

Han fick träffa Birgitta Johanssons 92-åriga mamma Norah Samuelsson och personalen som jobbar på Forellplan.

Birgitta Johansson är bekymrad. De utevistelser hennes mamma blev lovad när hon flyttade dit har uteblivit. Personalen hinner helt enkelt inte med och Birgitta Johansson oroas över hur det ska bli nu när kommunen ska spara ännu mer.

Hon berättar att hennes mamma mest blir sittande under dagarna.

– De hinner med att äta och sköta hygienen, mycket mer är det inte. Sedan blir de sittande och forskningen har visat att dementa behöver annan stimulans för motverka sjukdomen. De som bor här har betalat skatt i hela sina liv och gör det fortfarande. De har rätt till en god omsorg, säger hon.

Birgitta Johansson har använt sig så mycket hon kan av färdtjänsten för att hennes mamma ska få komma ut och se andra saker. Det har gjort mamman gott.

– Jag har märkt att hon har blivit bättre av det. För första gången på ett år kallar hon mig för sin dotter.

Vårdbiträdet Birgitta Wallin har arbetat på Forellplan i elva år. Likt de andra som arbetar på avdelningen har hon en särskild utbildning för att stimulera dementa, färdigheter hon inte får möjlighet att använda.

Hon säger att de har svårt att hinna med en sådan sak som att sitta och prata lite med de gamla. De är tre personer som arbetar med tio pensionärer.

– De äldre är allt sämre när de kommer hit och kräver allt mer vård. Dessutom får vi allt fler arbetsuppgifter. Mycket tid går till att städa, tid som tas från de gamla. Vi måste till och med städa våra egna omklädningsrum, säger Birgitta Wallin.

Äldreomsorgen har gått back i år och kommunen skjuter därför till mer pengar 2012 för att täcka förlusten, men samtidigt ska verksamheten spara.

Per-Åke Fredriksson förklarar att det är kringkostnaderna man vill åt, inte några neddragningar på personalen.

Det har visat sig att Gävle kommuns äldreomsorg är dyr jämfört med andra kommuner, sett till vilken verksamhet pengarna ger.

Men utmaningen för hela Sverige är enorm, det är inte bara Gävle som tampas med en åldrande befolkning.

Per-Åke Fredriksson kliar sig rådvillt i huvudet.

– Regeringen presenterade en rapport om att kostnaden för äldreomsorgen kommer att fördubblas till dess att jag går i pension. Det innebär att Sveriges ekonomi måste växa och bli dubbelt så stor. Det är en omöjlighet och därför måste vi försöka hitta sätt att lösa det här problemet, säger 37-åringen uppgivet.

Mer läsning

Annons