Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aldrig för sent att hitta rätt

/
  • Niklas Nordqvist saknade studiemotivation under gymnasiet och hoppade av, men till hösten är det dags för revansch på Komvux.
  • Jörgen Appelgren är lärare för Gävles sprillans nya  teaterutbildning för vuxna.
  • Monica Sandin Algotsson är rektor för yrkesutbildningarna i Gävle. Hon köper in utbildningar till kommunen från entreprenörer.

Deppig, hängig, dåligt självförtroende?
Lugn, det finns alltid en extra chans att utbilda sig till sitt drömyrke.
I Gävle kan du till exempel bli kylmontör eller bagare.

Annons

Senast 15 maj ska ansökningen till landets vuxenutbildningar vara inne. Det uppmärksammade Gävle kommuns sektion med ett öppet hus i sina lokaler på Nedre Åkargatan igår. Förutom att läsa upp sina gymnasiebetyg finns svenska för invandrare, särvux och distanskurser. Men de som visade upp sig i går var 15 olika yrkesutbildningar vilka kommunen köpt av olika entreprenörer.

Ett av de nya tillskotten till höstens terminsstart är Borgarskolans fordonsutbildning för last- och personbilsmekaniker. 1 500 gymnasiepoäng läses in under heltidstempo på ett år mot tre år som det vanligtvis tar.

– Nu finns det jobb inom vår bransch. Speciellt om man är flyttbar för i storstadsområden behövs mycket mekare, säger Lars Norman, fordonslärare.

Den som inte vill jobba med IT, turism eller bli yrkesförare kan prova en annan rykande färsk kurs: teater med inriktning mot scenisk gestaltning. Fokus ligger på improvisationsteater och personlig kreativitetsutveckling. Kursen är bra att gå för den som vill söka sig vidare till en scenskola exempelvis.

– Vi lär ut hur man släpper sina hämningar och tar bort blockeringar, ”ut med skiten”, liksom. Det gäller att hitta glädjen med skådespelandet, förklarar kursansvarige Jörgen Appelgren.

Vid ett bord i gassande solsken sitter Niklas Nordqvist, 27 och pusslar ihop ett schema inför hösten. Efter att hoppat av gymnasiet tidigt och jobbat i åtta år hos Gästrike Återvinnare känner han att det är dags att ta tag i studierna för att kunna gå vidare.

– Jag vill läsa så många kurser jag kan under så kort tid som möjligt. På sikt hoppas jag kunna jobba som dataprogrammerare, säger en beslutsam Niklas.

Mer läsning

Annons