Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åleskog upprörd över kritiken mot USA-resan

/

Revisorernas slutsats om Furuviksresorna till USA upprör Helen Åleskog, chef på kommunledningskontoret och en av dem som åkte med.

Annons

– Det känns bedrövligt, otroligt fruktansvärt. Jag tycker hela tiden att jag har gjort rätt.

Som GD kunde berätta i går har kommunens revisorer slutligt tagit ställning till USA-resorna. Efter att ha fått in svar från kommunstyrelsen är revisorernas slutsats att betalningen för resorna strider mot kommunens regler.

– Svarsskrivelsen var felaktig på många punkter, säger Gunilla de Maré, ordförande för kommunens revisorer.

Men Helen Åleskog, tidigare ordförande för Furuviks Fastigheter AB, det bolag som kommunen numera har sålt sin ägarandel i, tycker att revisorernas slutsatser är orimliga.

– Jag förstår inte ens hur de får ihop det. Vi har hela tiden trott att vi åkt på Furuviks Fastigheters bekostnad.

– Det läggs otroligt mycket energi på att utreda det här i stället för att vara glad över utvecklingen i Furuviksparken, säger Helen Åleskog.

Revisorernas slutsatser ska nu överlämnas till fullmäktige. Men vad det innebär är inte helt klart.

– I nuläget avvaktar vi fullmäktiges beslut, säger Gunilla de Maré.

Fullmäktige kan ta upp revisorernas kritik redan på februarimötet, eller vänta tills junimötet och behandla den tillsammans med alla andra revisionsrapporter.

– Där har vi inte riktigt bestämt oss, säger Daniel Olsson, ordförande i kommunfullmäktige. Men han tillägger att det sistnämnda alternativet är det troliga.

Vad kommunfullmäktige ska ta ställning till är inte heller helt klart. Revisorernas kritik är allvarlig, men det råder viss oklarhet om kommunfullmäktiges ledamöter ska ta ställning till den, eller bara lägga den till handlingarna.

– Rapporten är ingen polisanmälan. Det får väl prövas rättsligt om det är någon som anmäler det, men jag vet inte hur fullmäktige ska agera, säger Inger Källgren Sawela, oppositionsråd för moderaterna.

Revisorerna har också haft synpunkter på att de kommunala företrädarna i Furuviks Fastigheter AB suttit kvar som styrelseledamöter i bolaget, trots att bolaget numera är helt privatägt.

Inger Källgren Sawela är en av dem, men hon tycker att kritiken inte ska riktas mot de kommunala representanterna.

– Vi hade ett avslutande styrelsemöte då vi avtackades och de nya ägarna skulle ordna en ny bolagsstämma och välja nya styrelseledamöter. För mig är det ett avslutat kapitel, säger Inger Källgren Sawela.

Enligt Anna Porelius, kommunens informationschef och tidigare suppleant i Furuviks Fastigheters styrelse, hölls en ny bolagsstämma den här veckan. Namnet på de nya styrelseledamöterna har nu skickats in till Bolagsverket.

Jag förstår inte ens hur de får ihop det. Vi har hela tiden trott att vi åkt på Furuviks Fastigheters bekostnad.

Helen Åleskog

chef på kommunledningskontoret

Mer läsning

Annons