Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alex kan få röja upp i ruinerna

/
  • Militärpolis såg till att ingen tog sig in i det avspärrade området i Oslo.
  • Alex Bertlin från Gävle kan få röja upp i Oslo och säkra betongblock från att rasa.

Gävlekillen Alex Bertlin väntar nu på besked om han ska få hjälpa till att röja upp i Oslos katastrofzon kring Regeringsbyggnaden.

I egenskap av rivningsbyggare kommer han då att säkra byggnader från farliga betongblock.

Annons

Alex Bertlin från Gävle har jobbat som rivningsbyggare i tre och ett halvt år i Oslo. Han bor en och en halv kilometer från Regeringskvarteret i området Grynerlukka och kände av den kraftiga smällen i fredags.

– Det var som att någon tappade en stor container i marken. Hela huset skakade. Först fattade vi inte vad som hade hänt. Efter lite drygt en timma började det ringa från anhöriga i Sverige.

Alex slutade sitt jobb klockan 13 i fredags. Han hade då tankar på att resa till Sverige över helgen, men de planerna ändrades drastiskt.

– Företaget jag jobbar för är just nu i dialog med polisen. Det kan bli aktuellt att jag får gå in i ground zero där just nu bara polis och militär får vistas. Vi ska i så fall säkra hus i området från stora betongbitar som hänger ut ur byggnaderna. Liken är bortplockade, men klart att det är läskigt ändå. Man vet ju inte om det kan ligga utspridda bomber kvar i området.

Han sitter nu hemma med sina kompisar och följer nyheterna konstant. Samtidigt väntar han på ett telefonsamtal från sin projektledare om han ska få gå in i området. En avdelning i företaget jobbade under fredagen i en byggnad som hör till Regeringskansliet.

– Hade inte de slutat klockan ett så hade vi inte haft någon personal kvar i livet där.

Alex säger att det mest är turister som rör sig i sorgens stad Oslo idag. Svenskar och norrmän stannar hemma.

GD kunde igår berätta om Gävlebördiga Sarah Thegerström som kände skakningarna från explosionen i sin lägenhet tre kilometer från Regeringskansliet. Detonationen var så kraftig att fönster två kilometer från platsen demolerades, inte långt från Sarahs lägenhet på östra sidan av Oslo.

– När jag vaknade i morse fick jag se att dödssiffrorna på Utöya stigit. Det är vidrigt. Helt overkligt att det händer här i Norge.

Hon har bara gått utanför hemmet en kort stund till en kompis i närheten. Annars har hon hållit sig i sin lägenhet tillsammans med fem andra svenskar. De följer nyheterna om händelserna konstant.

– Det ser ut som en krigszon vid bombplatsen. Alla människor är helt förstörda i Oslo. Ingen vet vad som händer eller när allt blir som vanligt igen. Men vi håller ihop och stöttar varandra. Att ha sina vänner runtomkring sig i denna stund är jätteviktigt. Min första tanke var att jag ville åka hem till Sverige. Men man kan inte gömma sig. Så småningom ska vi gå ut.

Alla butiker i centrum är stängda och strategiska platser avstängda. Idag skulle Sarah egentligen ha gått till jobbet på restaurangen Tappa Buene 500 meter från bombplatsen. Men kedjans samtliga nio butiker i Oslo håller stängt tills vidare.

Tror du att något liknande kan hända i Sverige?

– Efter att det hänt i Norge känns det som att det kan hända var som helst, säger Sarah.

Mer läsning

Annons