Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkohollagen är öppen för tolkningar

/

Reglerna för prissättning på alkohol är svårbegripliga och ologiska, tycker flera krögare som GD pratat med.

– Det verkar finnas lika många lagtolkningar som krogarna har erbjudanden, säger Ulf Andersson, chef för Harrys i Gävle.

Annons

En snabb sökning på Google visar att Sveriges kommuner har en rad olika regler för alkoholservering. Det som är okej i en kommun är inte okej i en annan.

– Alkohollagen är bara trams från början till slut. Den är full av möjligheter att göra personliga tolkningar, säger Ulf Andersson.

Han är kritisk mot att kommunen inte godtar olika centiliterpriser för alkoholen i drinkar med olika mängd sprit. Själv försöker han ofta jämna ut priserna för att slippa hantera enkronor.

– Det är en ordlek, resonerar jag. Om jag tar mer för en fyra sprit än en sexa anser kommunen att det är att rabattera sexorna. Men man kan lika gärna se det som att fyran är dyrare, säger han.

En kväll i veckan har Harrys ett ”after work”-erbjudande med halva priset på utvald mat och 35 procent rabatt på all dryck. Det är däremot okej, enligt regelboken.

– Det är vedertaget, att om du rabatterar alkoholen måste du rabattera hela sortimentet, säger Ulf Andersson.

Han tycker att kommunen borde bilda en grupp tillsammans med restaurangägarna för att diskutera vilka regler som gäller. Då skulle krögarna få chansen att ge sin syn, menar han.

Även Karin Formgren som driver nattklubben Heartbreak Hotel anser att reglerna är diffusa. Likt många andra krogar tar Heartbreak exempelvis mer betalt per centiliter för ett glas vin än en helflaska.

– En sådan sak tycker jag måste vara upp till krögaren att bestämma. Det blir ju ett visst svinn. Om en gäst köper ett glas vin och vi öppnar en dyr vinflaska måste vi hälla ut resten en vecka senare om flaskan inte blivit urdrucken, säger hon.

Vesna Krstic, platschef på sportbaren Allstar, tycker att det är bra att det inte får förekomma mängdrabatt.

– Men handlar det bara om några kronor tycker jag inte det spelar någon roll. Jag tror inte att det är så avgörande för gästerna, säger hon.

Mer läsning

Annons